dissabte, 9 d’octubre del 2010

Segons les fonts consultades ... La justicia andorrana és un fàstic ...


Segons les fonts consultades ...

Petició perquè el Consell Superior es faci càrrec de les pericials
El Tribunal de Corts va anul·lar la decisió de la instructora del cas de carregar la despesa a l’UTE

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 09/10/2010 (del Diari d'Andorra)

La patata calenta és ara a la taula del Consell Superior de la Justícia. Assumit que va errar-la, la batlle instructora del cas del sinistre mortal al pont del túnel dels Dos Valires, Maria Àngels Moreno, estaria buscant la manera com poder retornar els diners que la unió temporal d’empreses (UTE) adjudicatària de les obres va aportar en ésser-li demanats per sufragar les despeses originades pels informes pericials que s’han hagut de sol·licitar.

L’UTE  va fer efectiva la provisió de fons exigida, i que segons algunes fonts era “d’alguns centenars de milers d’euros. Pràcticament de mig milió d’euros”, però al mateix temps va recórrer al Tribunal de Corts en entendre que la sol·licitud feta no era ajustada a dret. Els magistrats de la sala penal van atendre la petició de l’adjudicatària dels treballs i van anul·lar la petició feta. Només hi havia un inconvenient: els diners ja no són a la caixa.
Els treballs pericials són molt costosos, les persones que hi han estat treballant són autoritats en la matèria, i totes les proves i càlculs que s’han anat sol·licitant per completar un treball que ocupa diversos volums en paper -les parts ja han pogut accedir als informes lliurats, també, en suport digitalitzat- han generat elevades despeses. I la provisió s’hauria esgotat tota, segons les fonts consultades que han assegurat que després de la decisió del Tribunal de Corts, la batlle Moreno hauria dictat una providència en què admet que vista la decisió que anul·la la seva demanda, hauria de poder tornar els diners dipositats. Però que no ho pot fer. I, en aquest sentit, hauria remès una demanda al Consell Superior de la Justícia com consultant si aquest organisme, depenent pressupostàriament del Govern, es podria fer càrrec del retorn de la quantitat al seu dia exigida.
La demanda ja va ser controvertida des de l’inici. No obstant això, i segons les fonts consultades,un cop se li va exigir la provisió de fons, l’UTE va optar per fer l’aportació exigida perquè no se l’acusés de voler posar pals a les rodes però, seguidament, va interposar un recurs davant el Tribunal de Corts, amb l’argument que no havia de fer-se càrrec d’unes despeses que encara no és clar qui haurà d’afrontar, perquè encara no s’han determinat les responsabilitats i, en el pitjor dels casos per a l’adjudicatària, molt probablement, de trobar-la culpable, no seria en solitari. El tribunal hauria acollit essencialment l’argumentació de la recurrent per deixar sense efecte la decisió de la batlle.

DOS MESOS PER TORNAR A PRENDRE DECLARACIÓ
En una altra decisió recent, la batlle instructora del sumari que intenta aclarir judicialment què va causar l’accident laboral en què van morir cinc operaris el 7 de novembre de l’any passat, ha donat dos mesos més de marge a totes les parts per tal d’ampliar les declaracions que van fer fa uns dies. Maria Àngels Moreno hauria advertit que es va quedar curta en alguns dels interrogatoris que va fer i que, per aquest motiu, voldrà tornar a escoltar a alguns dels inculpats, als quals els hauria convidat a preparar-se les compareixences. Al mateix temps, la batlle espera que en aquest temps les parts ja puguin lliurar els seus propis informes pericials.

----

"Les fonts nomès poden ser el servei de policia, la batllia o la fiscalia. Adivineu qui és el corrupte.

Tags : andorra, maria angels moreno aguirre, batlle, justicia, accident 2 valires, ute, tribunal de corts, consell superior de justícia, fonts consultades, policia, diari d'andorra

1 comentari: