dilluns, 8 de novembre del 2010

Article de un dels "nominats"

Fuites a la Fiscalia/Batllia :

"JUSTÍCIA
Processat un odontòleg per onze delictes d’imprudència
El Col·legi d’Odontòlegs va comunicar els fets al ministeri fiscal a final del 2005

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 08/11/2010

La Batllia té processat un odontòleg com a presumpte responsable d’un delicte d’imprudència greu que hauria provocat lesions, algunes d’irreparables en, almenys, onze pacients.

Encara que es tracta d’un cas que fa més de cinc anys que es mou, les fonts consultades han assegurat que encara no hi ha fixada una data per celebrar-se el judici. La complexitat de la instrucció –amb documentació confidencial i informes pericials suposadament extraviats– i la pressió que envolta el cas hauria desanimat algun dels afectats. La suposada mala praxi del dentista processat hauria comportat, en alguns casos, des de la pèrdua d’alguna peça dental o l’anul·lació d’algun nervi que no tocava a la causació de perjudicis estètics o el fet que els pacients haguessin d’acabar agafant més dies de baixa dels que hauria pertocat arran del dolor provocat.
L’odontòleg implicat en l’afer ja va ser desconvencionat per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) entre els anys 2005 i 2006 per les queixes que generava l’especialista mèdic. Un cop acabat el termini de suspensió, i amb el procés judicial en marxa però no pas aclarit, el dentista va ser reingressat a la CASS. L’afer el va portar a la justícia fa uns cinc anys el propi Col·legi d’Odontòlegs. El col·lectiu professional, per evitar pronunciar-se sobre un col·lega, i davant les reiterades advertències d’alguns dels pacients del dentista, va decidir posar en mans de la fiscalia els fets. El ministeri públic hauria vist de seguida possibles indicis de delicte i en poques setmanes, a final del 2005, va portar la causa a la Batllia perquè obrís les corresponents diligències prèvies i actués en conseqüència.

Llibertat provisional
Només tres dels afectats –els que patien les lesions més greus– van decidir defensar els seus interessos personalment, tot i la dificultat que haurien trobat per localitzar un advocat que els volgués dur el cas. Dels interessos de la resta de pacients se n’hauria ocupat la fiscalia. Ara ha transcendit el processament de l’odontòleg, que s’hauria acordat fa uns mesos, per uns fets que “poden ser constitutius d’onze delictes menors d’imprudència professional greu amb resultat de lesions”. En el moment de comunicar-li aquesta situació processal, la batlle també va decretar la llibertat de qui es creu “penalment responsable” dels fets. En el mateix aute de processament al qual ha tingut accés el Diari es declara la responsabilitat civil del processat, que al seu dia va afirmar ser víctima “de les enveges”. I veient que l’odontòleg té contractada una pòlissa de responsabilitat civil amb una companyia d’assegurances, es declara alhora la responsabilitat civil solidària de l’empresa en qüestió.

L'AFER ES VA TRACTAR AL CONSELL GENERAL

El cas del dentista processat va arribar a ser motiu d’interès parlamentari. El febrer del 2007, els llavors consellers generals socialdemòcrates Mariona Gonzàlez i Vicenç Alay van entrar a Sindicatura sis preguntes en què es volia conèixer l’abast de la intervenció de qualsevol organisme dependent del Govern de l’època. Entre d’altres qüestions se sol·licitava que s’informés de quantes persones s’havien adreçat al ministeri de Salut per posar-lo en coneixement del cas i quins intercanvis d’informació, o quins contactes s’havien mantingut, entre la CASS i el Col·legi d’Odontòlegs."