diumenge, 13 de novembre del 2011

Irregularitats del Comú de Canillo i de la famIlia Rossa

Multa de 45.000 euros per un polèmic complex hoteler del Forn
La sanció es reparteix entre el propietari, l’arquitecte i la constructora

Toni Solanelles  -  Andorra la Vella  -  13/11/2011

Vista de l’edifici durant l’època.
Els promotors (la família Rossa), l’aquitecte i el constructor d’un polèmic edifici al Forn de Canillo que inicialment s’havia projectat en dues unitats per a apartaments i, després, se’n va canviar l’ús per convertir-los en aparthotels, hauran de pagar la sanció econòmica que se’ls va imposar per una infracció urbanística greu, tot i que, després de diversos canvis, el comú canillenc va acabar legalitzant un immoble que superava de 537,48 metres quadrats la superfície construïda computable aprovada en primera instància.
La sala administrativa del Tribunal Superior acaba de resoldre que les parts implicades han de satisfer la multa. I ho han de fer seguint la distribució de quanties que va assignar la corporació: 20.000 euros el promotor, 15.000 l’arquitecte i 10.000 la constructora.
 L’afer es remunta al 2006 arran d’una obra autoritzada el 2003. La propietat de l’immoble en sol·licita una modificació de projecte. I en fer un control pertinent abans d’autoritzar la sol·licitud, els tècnics detecten que s’han construït molts més metres del que estava permès que s’hi fes. Davant d’això, el comú va obrir el corresponent expedient, que es va concloure inicialment amb una resolució de data 11 de juliol del 2007, en què la corporació va acordar imposar una multa per la presumpta comissió d’una infracció urbanística greu a les tres parts implicades. Es va ordenar la demolició de l’obra executada i es va decretar que es mantingués l’atur d’obres que ja s’havia acordat el 26 d’octubre del 2006, en detectar-se les primeres anomalies.

Restauració de la legalitat
El novembre del 2007, i en funció de l’encaix de peces en el nou pla urbanístic, el comú va permetre que s’autoritzés l’edifici, que passaria a ser un hotel. Amb el canvi de criteri urbanístic, es va poder legalitzar tant la modificació de projecte com el canvi d’ús que es preveia. Això va suposar deixar sense efecte l’atur de les obres i la demolició ordenada. Però, segons el comú, en una cita que recull la sentència dictada recentment pel Tribunal Superior, “atenent que amb dita regularització que compleix amb totes les prescripcions en vigor del POUP de la parròquia de Canillo, s’ha d’entendre restaurada la legalitat urbanística [...] sense que aquesta modificació de la resolució de l’expedient afecti les sancions econòmiques imposades als diferents intervinents, les quals resten inalterables”. D’entrada s’havia proposat una multa a cada intervinent de 30.000 euros, que vistes les al·legacions fetes encara en el terreny administratiu es van modificar, passant a ser de 20.000 euros per als promotors, 15.000 per a l’arquitecte i 10.000 per a la constructora. A banda, va caldre que els titulars de l’immoble paguessin els diners corresponents als metres de més que se’ls va permetre legalment construir i el que correspongués a la cessió de terreny en virtut del pla urbanístic.
 Vist tot plegat, i considerant que la infracció efectivament s’havia dut a terme i que els demandants “no aporten cap element susceptible de contradir una tal apreciació” –que van construir molt més del que inicialment se’ls havia permès–, es considera raonable la sanció imposada pel comú i que el Tribunal de Batlles ja havia considerat ajustada a dret. Es recorda en la sentència del TS que el comú “ha fixat per a cada persona sancionada el quantum econòmic de les sancions imposades comprès en la forquilla que la Llei general d’ordenació territorial urbana (LGTOU) preveu en l’article 158.b. D’altra part, l’honorable comú ha sancionat de manera diferent els actors intervinents en l’obra (propietari, arquitecte i constructora) conforme a l’article 159”. Per tot plegat, la sala administrativa del Superior desestima el recurs dels intervinents, que hauran de satisfer les multes establertes per la corporació parroquial.


*** El Comú de Canillo amb el Consol Sr. Enric Casadevall Medrano, ara president del Consell superior de Justícia va atorgar la llicència per construir un edifici a tocar la Cascada de Moles  a la carretera general
de Canillo.