dijous, 7 d’octubre del 2010

Connèixerem la veritat de l'escàndol Metayer?


Les noticies segons el diari varien molt. Intoxicar o informar. Podem creure tot lo que diuen?

Diari d'andorra

Les acusacions al·legades pel comiat de Metayer són “falses”
L’advocat de Metayer diu que “s’ha demostrat que són inexistents” les raons al·legades per despatxar l’exdirectora del Cor Nacional


Joan Antoni Guerrero - Andorra la Vella - 06/10/2010

Catherine Metayer, ahir a la tarda, dirigint un assaig.
La “falta greu” al·legada pel consorci dels Petits Cantors per despatxar Catherine Metayer de manera fulminant la setmana passada es va fonamentar, d’acord amb la versió exposada ahir per l’advocat de l’exdirectora, Francesc Badia, en una acumulació d’acusacions “rigorosament falses, o incertes, potser simplement una mala interpretació de la realitat”.
Així mateix, va assegurar que “s’ha demostrat” que “cap de les causes que s’havien inclòs a la carta d’acomiadament no era  certa”.
Metayer i el consorci han arribat a un acord, el volum econòmic del qual no l’ha volgut confirmar amb exactitud cap de les dues parts. No obstant això, el ministre Gerard Barcia, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir, va admetre que la xifra seria aproximada a la que ha transcendit els últims dies a la premsa, d’uns 80.000 euros. Però no va informar sobre la dada concreta.
Per la seva part, Badia va manifestar que Metayer no cobrarà, en virtut de l’acord signat, “estrictament ni un euro més ni un euro menys del que hauria cobrat qualsevol altra persona empleada en qualsevol altra empresa tenint en compte el temps que feia que hi treballava”. Això vol dir, segons va explicar, “el corresponent preavís, la corresponent compensació econòmica i res més. Les dades que han sortit a la pemsa en relació amb la indemnització i els salaris no són exactes”.

Informes per “perjudicar”
A banda de l’afer administratiu, l’advocat es va referir també a la filtració per part del consorci d’informes que carregaven contra Catherine Metayer, la seva forma de treballar i el nivell dels cantaires. “Les opinions són lícites –va dir Badia–, el que no em sembla tan lícit és que es filtrin només les opinions negatives, no em sembla acceptable perquè, tant el moment en el que es fa –el dia després d’arribar a un acord– com la forma, sembla que perseguissin senzillament perjudicar la Catherine, i aquest és un fet injust”.
Dels dos informes airejats pel consorci a la llum pública, del més demolidor, el del 2007 i d’autor anònim, Metayer en desconeixia l’existència. “D’aquesta auditoria absolutament mai no s’ha posat al corrent Metayer; entenem que el consorci és regit per persones serioses per a qui no va resultar creïble aquesta auditoria perquè si ho hagués estat com a mínim n’haurien parlat amb la directora artística, però han passat tres anys i ningú mai no n’ha sabut res”.
Metayer sí que coneixia l’informe de Joaquim Piqué, que li va ser lliurat pel consorci. A partir d’aquí, Metayer va elaborar “un document amb un projecte pedagògic, que curiosament no s’ha filtrat”, va indicar Badia. A banda, va afegir que hi havia altres informes favorables a la tasca de Metayer, com un del director musical de Ràdio França, “que té un cor de prestigi”, i una carta d’elogi del president de la Federació Francesa de Petits Cantors, que convidava el Cor Nacional a adherir-se a la xarxa. “Per tant, les opinions són contraposades”, va subratllar Badia.
De la seva banda, Metayer va dir que seguirà dirigint els Petits cantors “lliures”, provisionalment a l’església del Fener d’Andorra la Vella. També va parlar sobre l’associació que s’està creant per donar una plataforma de suport a aquest projecte i que ben aviat es farà un concert per tal de “donar les gràcies a la població” pel suport manifestat al llarg d’aquesta crisi, el qual li ha servit per “aguantar tot això perquè són coses difícils de portar”. Sobre la nova orientacio del Cor Nacional, Metayer es va limitar a dir que “entenc perfectament i trobo normal” que es vulgui canviar d’orientació i forma de treballar.
Durant la compareixença, l’advocat de Badia va repassar els fets que s’havien al·legat contra Metayer. D’acord amb el seu relat, el gerent del cor era plenament conscient que el concert privat en el marc d’unes noces d’or es faria a Sant Joan de Caselles i que els diners que es van cobrar, en concepte de donació, no es van moure de la caixa comptable del cor fins que el gerent no va tornar de vacances. Badia va comentar que Metayer va proposar buscar una sortida negociada conjuntament amb el consorci després de veure com el cas s’estava polititzant i evitar “més danys al cor”. Van assegurar que no demanen a Susanna Vela que esb retracti.


Diari Bondia Andorra
L’exdirectora del Cor Nacional dels Petits Cantors Catherine Metayer compareix davant els mitjans acompanyada pel seu advocat, Francesc Badia, per donar la seva versió de tot l’ocorregut la darrera setmana i donar per tancats uns fets, després de l’acord per rescindir el contracte amb el Consorci.

Badia, que va explicar que va ser Metayer qui va fer el primer pas per buscar un acord ja l’endemà de la sessió de control a l’executiu en veure la repercussió que estava tenint l’afer, va destacar que la carta d’acomiadament que va rebre “contenia unes causes que s’han demostrat inexistents” i que, per tant, s’ha pogut arribar a un acord mutu per rescindir el contracte.

En aquest sentit, el representant legal de Metayer, que va desmentir les xifres de l’acord que alguns han apuntat i va assegurar que l’exdirectora “té el mateix que tindria un treballador de qualsevol empresa”, amb referència al preavís i a la indemnització en funció dels anys treballats, va explicar que no era cert que el consorci no estigués informat de l’actuació del dia 4 de setembre i que no hi va haver cap irregularitat en el cobrament dels diners per part de Metayer, tal com s’apuntava en la carta d’acomiadament.
Així, Badia, que va precisar que la possibilitat d’una readmissió “mai no ha estat contemplada” per Metayer, va explicar que una família havia demanat una actuació reduïda del cor amb motiu d’una missa per unes noces d’or a Sant Joan de Caselles, actuació de què “sí que es va informar el gerent del consorci”, amb qui a més a més es va parlar de com es duria a terme.
De la mateixa manera que s’havia fet altres vegades, es va preparar una actuació “amb mitja dotzena de nens i el pianista”, segons va detallar Badia, que va explicar que, també com en les actuacions d’aquests tipus, la directora del cor no hi va ser present “per marcar la diferència respecte a una actuació oficial”.
L’advocat va negar també que hi hagués cap tipus d’apropiació indeguda de diners. En aquesta línia, va explicar que la donació de 500 euros que va fer la família es va entregar al pianista davant l’absència de Metayer, i que aquest, després de quedar-se 50 euros pels seus honoraris, va dipositar els 450 euros restants al despatx del consorci, “d’on no es van moure mai”.  No va ser fins uns dies més tard que des del ministeri de Cultura es va reclamar aquests diners, va prosseguir Badia, que va precisar que va ser la secretària del consorci qui els va entregar ja que el gerent estava de vacances.
D’altra banda, l’advocat de Metayer també es va mostrar molt crític amb les dues auditories que s’han filtrat a l’opinió pública, d’una de les quals ‒la del 2007‒ ni tan sols s’havia informat la directora del cor, i va lamentar que no s’hagués donat a conèixer també els informes favorables de què disposava el consorci, com el del president de la federació francesa Pueri Cantores, que va lloar el nivell del Cor Nacional dels Petits Cantors i els va proposar integrar-se a l’entitat, o el del director musical de Radio France.
Per la seva part, Metayer, que va tornar a agrair públicament el suport rebut, va explicar que les desavinences amb el consorci van començar el març passat, just després de la publicació de l’informe elaborat per Joaquim Piqué. En aquesta línia, Metayer, que va reconèixer que no estava d’acord amb algunes propostes fetes per Piqué, com ara fer un cor mixt, va explicar que havia elaborat tot un projecte pedagògic, que “curiosament tampoc ha estat filtrat”.
Així mateix, la directora, que va explicar que volia mantenir el cor masculí “per guardar l’especificitat dels grans cors europeus i mundials”, tot i que sí que va proposar crear un cor de nenes que treballés per separat, va admetre que potser ja havia esgotat la seva trajectòria al capdavant del Cor Nacional, encara que es va mostrar molt dolguda per les acusacions i la manera com han prescindit dels seus serveis.
Quant a la nova formació, Metayer, que han seguit tots els petits cantors, va explicar que s’està creant l’associació per gestionar-lo i que, de moment, a l’espera de disposar d’un local, farà els assajos a l’església del Fener.


El Periòdic d'Andorra

Cas Metayer: punt final
dijous, 7 d'octubre de 2010 03:00

Andorra la Vella

L?advocat Francesc Badia i Catherine Metayer, en la compareixença d?ahir per donar la seva versió del cas Foto: TONY LARA

Hi havia molta expectació per escoltar els arguments de l’exdirectora dels Petits Cantors, que compareixia per primera vegada en públic des que va esclatar el cas, el 27 de setembre, i disposada a explicar la seva versió dels fets. El cert, però, és que l’acord al qual havien arribat divendres l’assessor legal de Metayer i el consell rector del Consorci del Cor Nacional –i que es va firmar finalment dimarts– havia clarificat substancialment la situació: oblidat l’acomiadament disciplinari, Metayer deixa la formació que ha dirigit els últims 19 anys segons els termes de l’acomiadament no causal. És a dir, amb el preavís i la indemnització previstos a l’article 104 del codi de relacions laborals que se li havien negat en primera instància.

Una quantitat que, segons va insistir l’advocat de Metayer, Francesc Badia, difereix notablement –i a la baixa, s’entén– dels 80.000 euros que un mitjà de comunicació li atribuïa dies enrere. Així que, tot i reconèixer que «tota acusació fa mal», l’exdirectora del Cor va ser especialment conciliadora: va agrair les mostres de suport i va admetre tant la possibilitat que s’hagués acabat el seu cicle com que hagués comès errors: «Hi ha altres tècniques per dirigir un cor, i les tècniques evolucionen amb el temps». Però, va afegir, «he donat sempre el màxim i el cor funcionava bé. La prova és el soroll que s’ha generat els últims dies. Si no hagués funcionat, ningú se n’hauria preocupat. Potser hi sortirem guanyant: a partir d’ara hi haurà dos cors, a Andorra...»

Més contundent va ser Badia, que després d’atribuir-se el mèrit d’haver pres la iniciativa per reconduir la situació i evitar que el cas acabés a la Batllia –«Per responsabilitat i per evitar-ne la politització», va dir– va desmuntar un a un –qualificant-los d’«incerts» i de «radicalment inexistents»– els arguments que fonamentaven la falta greu que li atribuïa a Metayer el comiat disciplinari que va ser l’origen de l’afer. Segons Badia, el polèmic concert privat del 4 de setembre a Sant Joan de Casellas va ser degudament comunicat al gerent del Consorci, Pep Farràs; els 450 euros del bolo –descomptats els 50 en concepte d’honoraris del pianista– van ser immediatament dipositats a la caixa del Cor i no es van moure d’allà fins que el ministeri de Cultura els va reclamar.

sense excuses públiques / Per tant, des del principi va quedar totalment descartada un possible delicte apropiació indeguda. Metayer no va dirigir aquell concert perquè no era una actuació oficial del Cor –«Com moltes altres vegades», va dir– i va admetre que aquell dia havia jugat un campionat de golf a la Cerdanya. En canvi, Badia va sembrar dubtes sobre l’oportunitat que el gerent marxés de vacances des del 4 setembre, «coincidint amb Meritxell, quan el Cor té un dels seus compromisos més importants», es va demanar retòricament qui va incitar al ministeri a demanar comptes a Metayer per les presumptes irregularitats comeses arran del bolo del 4 de setembre, i va dedicar especial energia a qüestionar les dues auditories en mans del Consorci que qüestionaven el nivell dels Petits Cantors i la feina de l’exdirectora. Segons l’advocat, els informes –revelats dilluns per EL PERIÒDIC– es van filtrar interessadament i just l’endemà que es firmés l’acord, per «perjudicar» la seva clienta. De fet, el del 2007 ni tan sols va arribar a coneixement de Metayer. «Ni el Consorci el devia considerar creïble», va dir.

El segon, datat al març del 2010, el va atribuir a un director –Joaquim Piqué– «de qui no se sap què ha fet després de deixar l’Escolania de Montserrat, al 2007». És precisament aquest informe, segons Metayer, l’origen de les suspicàcies dels membres del Consorci sobre la seva feina al capdavant del Cor. La prova de la mala intenció amb què es van filtrar les auditories és –va insistir el lletrat– «que no es va fer públic l’informe positiu del director musical de Radio France ni la carta en què el president de la Federació Francesa de Petits Cantors sol·licitava l’adhesió del Cor». Badia va citar finalment un projecte pedagògic elaborat per la mateixa Metayer arran de l’informe Piqué i que tampoc s’ha fet públic: «Els informes són opinions i és lícit que la gent opini. El que no és lícit és que es filtrin només una part de les opinions». En la mateixa línia, i a mode de conclusió, va reconèixer el dret del Consorci a prescindir de Metayer i canviar l’orientació del Cor: «El criticable, però, és com ho han volgut fer». I ja per acabar, va descartar la petició de disculpes per part de la ministra, que en la tortuosa sessió del 29 de setembre va acusar repetidament l’exdirectora d’haver comès la falta que justificava l’acomiadament disciplinari: «Un acord requereix esforç per part de totes les parts. L’hem fet i ara no cal que anem a la plaça a fer-nos l’harakiri».




I per acabar una sobre el Pont de la Parida (on no s'hi pot caminar per la mala gestió de l'antic Govern)
Diari Mes Andorra

MOBILITAT
Els treballs de neteja obliguen a tallar el trànsit al Pont de París
REDACCIÓ
Andorra la Vella
L’accés rodat al centre d’Andorra la Vella pel Pont de París quedarà ta-llat avui entre les 10 del matí i les tres de la tarda.
El motiu dels talls de cir-culació són els treballs de neteja i afermament de reixes i embornals que ha
d’efectuar avui el Servei d’Higiene Pública en aquella zona, segons va informar el Comú d’Andorra la Vella.
Així, el vial d’accés a Andorra la Vella a partir de la rotonda de la Dama de Gel, en sentit sud, romandrà tancat a la circulació.


andorra,diaris,govern,ps,síndic,cultura,vela,goya,bartumeu,metayer,badia,pirineus

1 comentari:

  1. Tot això no és bo per el país.
    Que es posin d´acord ja o que pleguin tots.

    ResponElimina