dilluns, 13 de setembre del 2010

Corrupteles versus corrupció

Una enquesta revela que hi ha corrupteles a l’administració

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 13/09/2010

L’enquesta es fa entre els treballadors de l'administració.
L’informe que estan elaborant la unitat de prevenció i lluita contra la corrupció (UPLC) –adscrita al departament de Presidència– i el Centre de Recerca Sociològica (CRES) per saber si hi ha anomalies dins l’administració està a punt de tancar-se del tot. Però els primers indicadors de què disposa el Govern mostren “una sensació important que hi ha moltes corrupteles” dins els òrgans públics, segons ha explicat el mateix cap de l’executiu, Jaume Bartumeu.

Les dades de l’enquesta i les conclusions que se n’extreguin es faran públiques. El treball forma part de les recomanacions plantejades pel Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) i que encara no s’havien implementat.
Bartumeu ha explicat que l’informe “formalment encara no l’hem rebut”, però sí que se’n tenen uns primers elements que deixen entreveure que els mateixos components dels òrgans públics de l’Estat (administració central, comuns...) consideren que es duen a terme pràctiques poc curoses, com ara “amiguismes”. El cap de Govern va recordar que “la frontera entre la corrupció i les corrupteles, a banda que l’estableixen els codis penals, de vegades és difícil”. Bartumeu va assegurar que per molt lights que puguin ser aquestes corrupteles detectades, “tampoc no són acceptables en el funcionament ordenat d’una administració pública”.

Preguntes
El treball que es va posar en marxa el maig passat es basa, fonamentalment, en la tramesa d’una enquesta amb disset preguntes –algunes d’obertes i d’altres de tancades– que havia de respondre, de manera anònima, el personal de diferents components o col·lectius integrants de l’administració estrictament pública del Principat: Govern, comuns, Consell General i Justícia. Els sindicats van recordar que la consulta, que alguns van qüestionar, era del tot voluntària. L’Estudi nacional sobre la corrupció al Principat d’Andorra, promogut per l’UPLC, com va transcendir en el seu moment, es tractava d’un “projecte necessari per al reforçament dels vincles d’Andorra amb el Consell d’Europa”. La posada en marxa del treball és conseqüència d’una de les recomanacions que penjava de l’informe d’avaluació del Principat que el GRECO va fer el 2006. L’executiu té la intenció de “donar compliment” a totes les propostes emeses per l’esmentat organisme.
De fet, el cap del Govern ha recordat que el GRECO “ens vindrà a avaluar una altra vegada” i que ara “estem fent l’informe d’acompliment” que s’haurà de trametre al Consell. Aquest informe hauria d’estar acabat abans de final d’any. Entre les recomanacions pendents de dur a terme hi havia un codi de conducta interna a l’administració per combatre els possibles casos de corrupció o una major implementació de la formació. En aquest sentit, i del 5 al 7 d’octubre vinents, ja hi ha programat un curs per als funcionaris dels departaments de justícia i els agents de la policia especialitzada que duran a terme diversos experts.



"ADVOCATS I PROFESSORS NO HAURIEN DE SER MAGISTRATS"

En el marc de la mateixa entrevista en què el cap de Govern, Jaume Bartumeu, exposava les primeres sensacions que deixa entreveure l’enquesta sobre cor-rupció, el màxim responsable de l’executiu era preguntat per la situació que es dóna al Tribunal Superior (TS), on almenys un dels magistrats incompleix allò establert a la Llei qualificada de la justícia, que impedeix que exerceixin com a tals persones estrangeres que no duguin a terme activitat jurisdiccional. Bartumeu va ser clar: “Advocats en exercici i professors universitaris no haurien de ser magistrats a Andorra.” El president de la sala administrativa del TS, Lluís Saura, treballa al bufet dirigit per Miquel Roca Junyent. Fa anys que va deixar la magistratura a Catalunya, que sí que exercia quan va ser nomenat al Principat. Malgrat que Bartumeu va recordar que el Govern “intervé molt poc, per no dir poquíssim”, en les qüestions judicials, i que li correspon al Consell Superior de la Justícia el control d’afers com per exemple aquest, sí que va assegurar que en el marc de les trobades que mantenen per a la definició del projecte de llei de reforma de la llei que regula la justícia “suposo que alguna explicació se’ns donarà”.
Sigui com sigui, Bartumeu va recordar que la legislació deixa ben clar que les persones no nacionals que exerceixin la magistratura a Andorra han de ser també magistrats als seus països d’origen. “Més enllà de situacions personals hi ha algunes disfuncions que hauríem de resoldre”, afirma un cap de Govern que explica que s’hauria de “retornar a l’esperit i a la lletra” de l’ordenament jurídic que regula el món judicial. I que “a partir del moment que s’ha acceptat que aquests principis no siguin respectats, tenim un problema”. Bartumeu va assegurar que “qui millor que un magistrat en exercici i amb experiència” per dotar de saviesa i maduresa professional els batlles i magistrats nacionals, que no veuen el volum de casos que es poden tractar a Tolosa o a Barcelona. “És això el que necessitem. I no necessitem més professors. Perquè els qui hem fet dret, a la universitat ja hi hem anat.”

Font : Diari d'Andorra

*** El Cap de Govern quant era a l'oposició,  ja va demanar la destitució del Fiscal General, Robert Ampuy, arràn de l'afer "PAPERS" i encara continua.


I un exemple d'amiguismes "entre" ells :

Arxivat el cas de les fitxes mèdiques
El Tribunal de Corts confirma l’arxivament de la querella criminal contra dos directors de l’escola de Meritxell

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 13/09/2010

L’afer implicava dos directors de l’escola de Meritxell.
Un 13 de setembre d’ara fa cinc anys, el llavors president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, entrava a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) un escrit de denúncia sobre l’aparició, a Internet, d’un recull de dades sensibles de 223 alumnes de l’escola especialitzada de Meritxell. Cinc anys després el cas es tanca.
El Tribunal de Corts ha dictat recentment un aute on confirma l’arxivament decidit per la Batllia de la querella criminal presentada pels pares de dos alumnes contra la directora del centre, Carolina Serra, i el director d’un dels programes i responsable de la creació de la pàgina electrònica que, al seu dia, contenia les fitxes mèdiques que van aparèixer a la llum pública, Josep Lluís Ortega. Amb la decisió del tribunal, les famílies demandants donen per liquidat el procés no sense mostrar, en un dels casos, el seu desencís tant amb l’actuació judicial com amb la implicació política. “Immediata i molt ràpida” en el moment de la denúncia i que s’ha diluït del tot amb el temps, segons les fonts familiars consultades.
En l’aute esmentat, el Tribunal de Corts recorda que no tots els comportaments que es pot pensar que són punibles han de ser sancionats. I en el cas de les fitxes mèdiques, que la Batllia va considerar una falta de cura o de prou diligència, l’esmentat tribunal de segona instància en aquesta ocasió considera que “no existeix absolutament cap actuació voluntària, ni tan sols per dol eventual”, ja que “no s’ha pogut determinar que s’actués amb causa i/o coneixement del resultat”. La Fiscalia es va oposar a la pretensió dels familiars de deixar sense efecte l’arxivament de la querella, al·legant entre altres coses una indefensió que el Tribunal de Corts no veu. En canvi, en l’aute s’hi diu que “la imprudència, per ser castigada a títol de delicte o falta requereix certa entitat ja que no tota omissió de les precaucions degudes desemboca necessàriament en l’aplicació del dret penal per tal de rescabalar els danys ocasionats, no podent convertir el procés penal en un procediment indemnitzatori, distorsionant així  el sistema punitiu”. En la mateixa decisió, el tribunal recorda que ja hi va haver una sanció per la via administrativa, després que l’APDA observés que el fet que transcendissin les dades que teòricament només estaven a l’abast dels directors del centre havia vulnerat diversos articles de la Llei de protecció de dades.
 I també  a veure que ens diguin qui passa la informació al diari. La fiscalia o la batllia?