diumenge, 1 de gener del 2012

Reproducció del bloc del Gabriel Fernandez al Diari d'Andorra

Gabriel Fernandez


Només?
30/12/2011
Quan Toni Martí va fer aquell discurs televisat que per alguns analistes havia de canviar el món, ja vaig dir que el temps diria quina era l’envergadura real d’aquella aparició. Va ser el 19 de setembre. La força de l’aparició pública, que en va tenir, s’ha anat perdent per l’aigüera i ara ja no queda res. Res de res. Un Govern prudent, poruc i a mig camí de tot arreu és el que tenim a dia d’avui. L’última notícia per acabar bé l’any, per la part dels ous, l’avançava Eusebi Nomen en un article d’opinió. Els grans propietaris, d’empreses i de béns immobles, tenen embussats els notaris perquè estan canviant les coses de lloc. Canvien la propietat entre familiars. Per què? Perquè arriben nous impostos sobre les societats i així en pagaran menys. Compte. La nova llei ho permet. És totalment legal. El que no significa que sigui una vergonya en temps que a tothom se li demanen sacrificis. És aquest el patriotisme que demanava Martí en aquell discurs? Hi ha dies que et vénen ganes de dir als quatre milionaris que dominen aquest país que se’l confitin i que se’l posin on els entri bé, que total ho faran igual. Una proposta per quedar-me, almenys, una mica menys intranquil. La versió digital d’aquest article recull comentaris en un blog. Estaria bé que els càr­recs electes del Govern i els comuns deixessin un comentari amb nom i cognom desmentint que ells no estan fent res per estalviar-se impostos. Si cap polític ha fet maniobres d’aquestes seria un bon regal de cap d’any, si n’hi ha algun, com suggeria Nomen, el millor regal seria la seva dimissió. No per corrupte, només per hipòcrita. Només?
Categories: Uncategorized Tags:
Comentaris (34) Trackbacks (0) Comenta-ho Trackback

    Quanta raó!!
    30/12/2011 a les 08:10 | #1
    Respon | Cita

    Un cop més genial Gabi, despullant la misèria dels nostres polítics. El següent pas hauria de ser publicar qui s’ha acollit aquesta deliberada portà oberta de la llei. Hi ha gent que segueix tenint immunitat en aquest peis, i pagarem els de sempre!
    Eva 16 años
    30/12/2011 a les 08:12 | #2
    Respon | Cita

    A ningú l’hi agrada que li toquin la seva butxaca, però tothom entén que s’ha de recaptar més impostos per la marxa correcte dels estaments del país… Això és diu avarícia, però els mateixos que manen al país acostumen a ser els que més tenen, i a conèixer totes les fragilitats del sistema per pagar menys ells i que la recaptació caigui sobre el poble. Visca la República!!!!
    Pet de llop
    30/12/2011 a les 08:43 | #3
    Respon | Cita

    Els grans cacics del país son com una plaga de llagostes, arriben arrasen amb tot el que poden i quan tenen la panxa plena a per un altre, m’agradaria saber si molts d’aquests no tenien hora al notari molt abans de que s’aproves la llei, estic segur que molts ja tenien “el soplo” en forma de trucada d’algun amic dels que mouen el “cotarro”. Anant a buscar transparència el que estaria be es que els polítics actuals publiquessin (com a Espanya) els bens que tenen i quants d’aquests han canviat darrerament de mans. Com diu la Eva:
    Visca la República ! però bananera.
    Marcel
    30/12/2011 a les 10:44 | #4
    Respon | Cita

    Com tots ja sabem, feta la llei feta la trampa i encara mes qui coneix la llei per avança,
    amb tristesa però saben la realitat d’Andorra, crec que esta molt be que algú faci saber
    a la resta de població les grans realitats d’aquest país.
    Crec que la gran dificultat d’aquest país, per que pugui canviar, passa per ser mes democràtics i per tant que tots els residents d’Andorra tinguin el mateix dret a expressar-se davant de les urnes electorals, per poder decidir el seu futur.
    Hem sobta i hem desconcerta tenir la sensació, de que molta gent com jo,simples treballadors,el únic medi que tenim per expressar-nos sigui aquest blog.
    GRACIES GABRIEL NO HO DEIXIS MAI.
    Manel
    30/12/2011 a les 11:24 | #5
    Respon | Cita

    Aneu-los votant… aneu-los votant… Excel·lent article, felicitats Gabi
    David Rios
    30/12/2011 a les 11:30 | #6
    Respon | Cita

    Desmenteixo que jo estigui fent res per estalviar-me impostos. Et felicito per l’article Gabi.
    Mariona González
    30/12/2011 a les 11:48 | #7
    Respon | Cita

    Bon dia Gabi,
    jo no estic fent res per estalviar-me impostos. No tinc patrimoni immobiliari, tinc únicament patrimoni familiar que ja és molt!!!
    Encara que costi de creure encara existim els polítics que estem on estem per pura ideologia. Bon any 2012, que sigui al menys, millor que aquest!
    Alfred
    30/12/2011 a les 11:48 | #8
    Respon | Cita

    Doncs si jo puc estalviar-me impostos, et ben juro que ho faré, ruc seria si no. I policies que es volen retirar abans per les retallades? Hipòcrites? Tu i El Progres agafadets de la maneta i si tant en saps, fes política.
    Pet de llop
    30/12/2011 a les 12:13 | #9
    Respon | Cita

    Senyor Alfred a això no se li diu fer política, se li diu aprofitar-se en moments en que tots hauríem d’ajudar segons les nostres capacitats. De hipòcrites res ( i que consti que no soc policia), però no podem comparar que un policia es retiri abans per cobrar 500 Euros de mes que el grapat de diners que suposa l’impagament d’aquests impostos dels que parlem, tant que es parlava de solidaritat per part dels mes rics en alguns discursos, on es ara aquesta?
    Així va el país amb gent com vostè tenim el clar exemple.
    Noelia SOUSA
    30/12/2011 a les 12:14 | #10
    Respon | Cita

    Felicitats Gabi, un cop + diu lo que no agrada, estic d’acord amb la Mariona, encara existeixin polítics que hi creiem en un mon més just. Per un altre costat els hi esta molt be als treballadors com nosaltres que en comptes de votar al PS ho van fer a DA, la llàstima es que tots plegats pagarem per la seva inconsciència…
    Rosa Gili
    30/12/2011 a les 12:15 | #11
    Respon | Cita

    Bon dia Gabi,
    M’afegeixo a les declaracions dels meus companys. Jo tampoc no he fet cap tipus de gestió. S’ha de dir que la cosa és més fàcil quan no tens cap patrimoni.
    Com bé dius, tots aquells que han fet aquestes gestions als notaris estaven actuant amb plena legalitat; per tant personalment no és aquí on veig el gran problema; tot i que tens raó de que dóna mal exemple en un moment en que es demana patriotisme i esforços a tothom. El que trobo més trist de tot és que s’elaborin lleis que permetin aquestes coses i que només puguin actuar uns pocs al tenir mitjans i informació de primera línia.
    Bon any 2012 i fins aviat
    Jordi Babi
    30/12/2011 a les 12:21 | #12
    Respon | Cita

    El que no faci res per estalvia impostos, es perquè es un mal gestor, siguin famílies, empreses o polítics. Una altra cosa es que la llei sigui un xurro, i una altra i que em preocupa bastant es com faran per verificar la veracitat dels comptes. Es creuaran dades? Si a dia d’avui encara has d’anar amb la fotocopiadora al coll per fer qualsevol tràmit administratiu. Es estrany que havent-hi consellers que han fet la seva formació a tràmits no es simplifiqui la burocràcia.
    EX-CDA.Encamp
    30/12/2011 a les 12:28 | #13
    Respon | Cita

    Totalment d´ acord amb el teu article GABI es màxima urgència de equilibra els pressupost de 64 M.€ de dèficit del pressupost del estat de transició segons el actual Govern amb objectiu reals de arriba al equilibri pressupostari. Entrant en joc les Noves mesures de retallades i les noves figures fiscals impositives aquest és el camí del govern de DA . Però tornem amb un col•lapsar a la practica les notaries per regularitzar el valor dels actius immobles amb valor actual de moltes empreses per poder amortitzar amb valor Actualitzat tot una pràctics comptable legitima amb objectiu de disminuir la base impugnable del nou impost de societat tot molt legítim però !!!
    Amb un gran Sabor Amarg que ens fa tornar a la memòria i ens fa pensar de la llei del sol i el allau de projectes al comú, amb les ventes de les societat bancàries amb 0 euros de tributs per les arques del estat i moltes mes coses durant tots aquest anys .. Si Recaptat i retallar però sempre el “ poder “ i dic poder perquè no ser com difinir-lo al benefici de les lleis a la practica i mirant sempre el legislador de fer “menys mal “ al sector empresarial o grans famílies del poder econòmic “amigues o no “ però sempre independement del color polític sempre dintre la legalitat però amb un discurs de sacrifici del nostre síndic el dia de Meritxell i veiem alguns sous de càrrecs públics desorbitants amb contractes blindats al passat etc etc estem sempre al marge de la línea de la Ètica moral de uns legisladors que son persones físiques i del sistema dels lobies econòmics que estan sempre presents però també tinc que dir que poc a poc els legisladors son més sensibles a la opinió popular i això és positiu dins la actual hipocresia que moltes vegades veiem dels politics als comuns i al consell general
    Gabriel Fernàndez
    30/12/2011 a les 12:32 | #14
    Respon | Cita

    Gràcies a tots per comentar i avui especialment als polítics perqué sóc conscient que us he posat en un embolic.
    Era conscient que aquest article trepitjava uns quants ulls de poll i que pels socialdemòcrates és una oportunitat de dir, “veieu ja us ho haviem avisat!”. Jo no vaig ben bé per aquí tot i que és evident que els que tenim la responsablitat i el privilegi de defensar espais d’opinió hem de ser exigents amb els que ens governen, sempre, siguin del color que siguin.
    Avui, el que realment m’agradaria que prevalguès sobre la resta d’interpretacions és que com estan les coses encara hi ha gent que pugui fer la viu-viu amb aquests temes. Ja m’empipa en ciutadans anònims sense responsabilitat però si ho fan polítics que després demanen sacrificis ja em rebelo. I Alfred, no tinc cap intenció de fer política però dins de les meves resposabilitats laborals sí està la de parlar-ne dels que la fan, gent a la que respecto i demano un nivell alt de compromís i d’honradesa. I sobre la comparació amb el Pogrés, no és que la trobi desencertada, és una opinió, la diferència és que sempre que entris en aquets blog sabràs que sóc jo, amb nom, cognom i fotografia, qui signa els arguments que s’hi exposen. Una abraçada a tots i bon any!
    david
    30/12/2011 a les 12:38 | #15
    Respon | Cita

    Ara resultarà que els polítics legals, llegint aquests comentaris, són els sociates !!!
    EX-CDA.Encamp
    30/12/2011 a les 12:55 | #16
    Respon | Cita

    Desde el meu punt de vist i amb tots els respectes. Jo interpreto que donar la imatge que aquesta “Retallada de temps” ara fins el 31/12 /11 pues donar la imatge que amb “alguns ja hu sabien” ( Els amics dels que governen ) i ja han fet les regularitzacions a la Notaria el que ha provocant el actual col.lapser i d´ altres no han tingut el temps perquè “el marge anterior de temps “ era la entrada en vigor de IVA hi havia a la practica mes marge de temps però també es la meva interpretació perquè tampoc soc expert.
    funcionari
    30/12/2011 a les 13:07 | #17
    Respon | Cita

    El que esta clar que els que no evadim impostos som els funcionaris que no tenm propietats… a nosaltres tots els impostos,congelacions, retallades, mutues, sangries i decapitacions se’ns apliquen a “rajatabla”. (Com hauria de ser per tothom) i no cobrem rés amb negre.

    Per cert.. vaig a moure les meves propietats no fos cas que encara hem toqui pagar ;-)
    Miquel
    30/12/2011 a les 14:26 | #18
    Respon | Cita

    Felicitats Gabi un cop més per proposar-nos un debat i una anàlisi rigorosa i exigent de la cosa pública, que tanta falta fa en aquest país!
    Les intervencions en aquest fòrum ja han deixar clar que el que fan alguns dels nostres polítics és moralment reprovable, però jo hi afegiria a més que és il·legal. El fet que els particulars “passin” els seus béns a una societat, sense més, no respon a cap transacció real, i en aquest sentit la pròpia de Llei de l’Impost de societats i la Llei de bases de l’ordenament tributari estableixen que les coses són el que són i no el que els contribuents diuen que són, i per tant legalment no és possible simular transaccions per disminuir la càrrega fiscal. També des d’un punt de vista legal no es pot anar contra la lògica més elemental que ta bé exposes, doncs la llei no va mai contra el sentit comú, i si mai ho pot semblar finalment hi ha mecanismes per aplicar-la de manera correcta segons els principis constitucionals, és una qüestió de voluntat política de ser exigent en la gestió dels recursos públics. La llei permet que d’ofici o instància de qualsevol ciutadà es pugui actuar contra aquests fraus.
    Cal tenir en compte que tant important és el que diu la llei com la seva aplicació, i en aquest sentir hem de ser exigents amb els nostre polítics per tal que no emparin situacions reprovables i segurament il·legals. Per tal de protegir-nos contra aquestes actuacions, les lleis d’imposició directa exigeixen al Govern que en el termini d’un any el labori un projecte de llei que actualitzi la Llei de bases de l’ordenament tributari de 1996, que ha de donar més facultats al Govern per a perseguir el frau fiscal. Ha transcorregut aquest any i res s’ha fet, una renúncia més a perseguir aquest tipus d’actuacions moralment i legalment reprovables.
    Eusebi Nomen
    30/12/2011 a les 14:27 | #19
    Respon | Cita

    Gabi, felicitats! Molt agraït per recollir el tema i portar-lo més lluny demanant que cada representant del poble andorrà es manifesti. Enhorabona als Consellers Generals que s’han manifestat. Els altres, ells sabran, encara que hi ha escenes en les que no calen paraules
    Bon any a tots!
    Pepito
    30/12/2011 a les 14:52 | #20
    Respon | Cita

    gabriel, este artículo es magnífico! y muy ilustrativo de la triste realidad andorrana. querría precisar un detalle: cuando dices que da ganas de decir a los cuatro millonarios que se confiten el país, lo que pasa es, que ellos ya se están riendo de tí y de la gente de a pié desde hace mucho tiempo. han sacado el dinero de andorra y lo siguen sacando ahora, tienen su fortuna principalmente en el extranjero: hoteles en barcelona, parís,…, edificios de alquiler por las capitales europeas, fincas rústicas y mansiones de recreo en la costa brava, yates, sociedades patrimoniales y de inversión, family offices, negocios de lujo, y un largo etc.
    otro gallo cantaría si estos millonarios andorranos tuvieran el dinero dentro de andorra, seguramente se preocuparían más de que se hiciera una política justa y velarían mas por el estado de derecho que es lo mas precioso que puede tener un país. por cierto….debería dimitir el sr cinca: en sus países vecinos, lo que él denomina planificación fiscal, se denomina fraude o evasión fiscal. desde el 1 de enero de 2001, en españa, cualquier movimiento societario debe responder a un “motivo económico válido”, no simplemente aprovecharse de una ventaja fiscal.
    a
    30/12/2011 a les 15:01 | #21
    Respon | Cita

    Aneu-hi vosaltres a fer política,ningú us en priva.
    Mario
    30/12/2011 a les 15:02 | #22
    Respon | Cita

    Els 4 millona
    Mario
    30/12/2011 a les 15:14 | #23
    Respon | Cita

    Perdò, m’ha saltat el comentari! deu ser del fogot que m’ha entrat!jeje!Deia que els 4 millonaris (jo diria que uns quants més) no son gens patriotes, la majoria dels diners ja els tenen en paraisos fiscals i els bens físics patrimonials donca ja veieu el que fan, les inversions? Doncs també en fan, a l’extranger, és clar!! el problema es que tenen molt poder i fins i tot informació privilegiada (alguns d’aquests ricachons estan al mateix consell general), ja ha quedat demostrat que la patronal dicta les lleia al consell, a Andorra vivim el que feien a Espanya fa molts anys els empresaris de la dreta rancia: xanxullos, comissions, el aqui mando yo por mis cojo…etc…així han acabat!Aquí a pringar la classe mitjana (els patridiotes funcionaris i no funcionaris), mentres els rics cada cop més rics i contents! Fa molts anys els nostres padrins emprenyats van entrar al consell i van fer sortir als consellers a garrotades i cops de bastò…Ves que no torni a passar! Bon any!!!(malgrat tot!
    Cèlia Vendrell
    30/12/2011 a les 16:24 | #24
    Respon | Cita

    Bona tarda a tothom. Doncs jo avui he anat a cal Sr. Notari a signar un document. Confirmo hi ha embussos a cal Notari. Jo he signat un document per donar poders a la meva advocada per fer els tràmits necessaris per poder cobrar una factura de 11.000€ que estic esperant el seu pagament des de fa un any exactament. Crec que he tingut molta paciència. Les petites empreses estem fent de banc a altres petites i també grans empreses. No hi ha liquiditat i els bancs retornen lletres d’imports ridículs com 60 €. No sé a on anirem a parar però hi anem TOTS directes, amb o sense patrimoni, amb o sense utilitzar les eines que la nova Llei permet per pagar de forma legal menys impostos. A l’igual que la Rosa Gili, el David Rios, la Mariona González i la Noelia de Sousa, he entrat en política, en el meu cas recentment, per intentar fer una Andorra més justa i pagar TOTS tal i com diu l’article 37 de la nostra Constitució “Totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals”. Jo entenc perfectament aquest article, sense cap mena d’interpretació que pugui donar peu a redactar Lleis que permetin pagar menys impostos.
    Pepito
    30/12/2011 a les 16:28 | #25
    Respon | Cita

    eh, señor funcionari, también hay funcionarios que se aprovechan del sistema. es normal que un policía esté retirado desde los cuarenta años cobrando un sueldo completo y haciendo chapuzas bajo mano, sin que se enteren (Govern) para que no le rescindan su retiro dorado…?
    dANDORRA
    30/12/2011 a les 18:23 | #26
    Respon | Cita

    Molt bon article. Gràcies, un cop més, per elaborar en el teu bloc alguna cosa més que la enèsima carta de desitjos per al proper any. Gràcies per descobrir una mica de periodisme entre tanta palla. Gràcies per a denunciar enlloc de justificar. Gràcies per escriure el que penses, i no firmar el que t’escriuen. Gràcies per recollir una mica d’esperit crític darrera de tantes editorials narcisistes. Però, sobretot, gràcies per ser un idealista i nedar a contracorrent malgrat totes les onades.
    Judith Salazar
    30/12/2011 a les 20:54 | #27
    Respon | Cita

    Felicitats per l’article Gabi. Gràcies per la teva valentia, perquè cal que aquest tipus de comportaments es denuncïin des d’altres estaments que el polític, gràcies de nou.
    Altrament confirmo que no estic fent cap maniobra per evadir impostos.
    Com a desig pel 2012 vull demanar a cada un dels integrants de la nostra societat que siguem més exigents i demanem, fermament, responsabilitats davant la corrupció política. No podem continuar tolerant-la per creure que és un comportament normal. Per a mí també és un acte de corrupció política enganyar els ciutadans per obtenir rèdits electorals, amagant les intencions reals fins que ja s’ha sortit escollit.
    Jordi Deu Pujal
    30/12/2011 a les 21:53 | #28
    Respon | Cita

    Gabriel, felicitacions per la seva denúncia, i de pas aprofito també per felicitar al Sr. Nomen per la pròpia i pionera. Magnífica idea la proposta de que els polítics electes, per deontologia professional, es manifestin públicament demostrant que busquen l’interès general per sobre del propi. Com en Miquel, però en un altre sentit, discrepo també de que sigui legal el que s’està fent. No sóc un professional del dret, però el sentit comú em diu el següent, que amb humilitat sotmeto a l’anàlisi d’aquells companys comentaristes amb més coneixements i preparació en la matèria. A veure si em se explicar i no la erro: 1) La llei de societats aprovada pel PS, ja permetia fer l’actualització del preu dels bens immobles sense haver de pagar per plusvàlues (entre empreses d’un mateix grup o familiars) i eludir així futurs impostos. Hi havia de termini fins al 2013. 2) La modificació de la llei feta per DA, data del 1 de desembre, es va publicar al BOPA el 28 de desembre, i entra en vigor el dia 1 de gener 2012, un any abans que la llei PS, deixant un marge de 2 dies hàbils per fer les gestions necessàries (omplir l’imprès d’exempció de plusvàlues, crear la societat si no existeix, i anar al notari) per acollir-se als avantatges fiscals que tant en Ricard Poy com Eusebi Nomen ens van descriure al DA. Considerant la inseguretat jurídica regnant al país, i el nostre caràcter llatí que ens fa deixar tot per darrera hora, és raonable suposar que la major part de les persones o empreses interessades en acollir-se a aquest potencial avantatge fiscal decidissin esperar-se a fer les gestions durant el 2013. 3) El mitjà legal per donar publicitat, vigència i validesa a les Lleis, és el BOPA. Aclariment: el butlletí i el Web del Consell General, no tenen aquesta funció legal, que jo sàpiga, i per tant encara que la modificació de la llei s’hagi publicat en aquest mitjà l’1 de desembre, això no ten validesa legal en quant a publicitat de la norma. 4) La modificació legislativa DA, no deixa marge de reacció per a que les persones/empreses interessades que no hagin gaudit d’informació privilegiada abans del 28/12/2011, s’hi poguessin acollir. 5) És difícil demostrar a nivell individual que qui ha fet les gestions durant aquest desembre era perquè ha disposat d’informació privilegiada, ja que l’interessat podria argumentar que tenia pensar fer-ho en aquestes dates en base a la llei PS, i que el canvi DA l’ha sorprès casualment. Coincidències de la vida… 6) Per contra, estadísticament si que hi ha eines per demostrar si realment hi ha hagut un abús d’utilització d’informació privilegiada o no. Qualsevol llicenciat en disciplines científiques o enginyer, ten formació suficient (o l’hauria de tenir) per fer els gràfics i càlculs necessaris per demostrar científicament que a nivell de col•lectiu el comportament ha estat anòmal, i per tant hi ha hagut una relació causa-efecte atribuïble única i exclusivament a l’ús d’informació privilegiada. 7) Crec que l’únic camí a curt termini per contrarestar aquesta vexació pública, és que el M.I. Sr. David Rios i/o d’altes Consellers Generals interessats en fer justícia, denunciïn el tracte discriminatori a que faig referència, portant aquesta llei a la Batllia. Un batlle podrà demanar a Govern i/o notaries que li lliurin la documentació relativa a les demandes que els particulars i empreses han fet durant tot el 2011, i a partir d’aquesta informació es podrà fer el tractament estadístic que esmento. 8) Entenc que la Batllia, a part de decretar una demora cautelar en l’entrada en vigor de la llei, complementàriament per rescabalar el tracte discriminatori entre obligats tributaris, és possible que demani al Consell que faci una modificació de la Llei incorporant una disposició transitòria per donar un termini addicional d’alguns mesos que permeti igualar oportunitats entre ciutadans. 9) És evident que si la batllia es pronuncia en aquest sentit o similar, el problema polític estaria servit, i el sentit comú i seny obligaria al legislatiu a fer marxa enrere, i modificar els texts impositius en el sentit que ens diu en Miquel per a que quedi més clar que no sigui “possible simular transaccions per disminuir la càrrega fiscal”, tal i com hauria d’ésser en un país seriós. 10) M’ofereixo voluntari (sense cobrar honoraris) per fer el tractament estadístic necessari, i així fer justícia amb aquest assumpte tant desagradable i que genera fractura social en uns moments en que el poble andorrà necessita justament tot el contrari. El meu telèfon, per aquells que vulgueu lluitar en aquesta direcció, el trobareu a la guia.
    Mònica Bonell Tuset
    30/12/2011 a les 23:19 | #29
    Respon | Cita

    Reprodueixo el que he escrit aquest matí en el teu facebook. Jo Mònica Bonell Tuset desmenteixo que estigui fent res per estaviar-me impostos.

    Feta aquesta declaració i …”amb tota la prudència del mon perquè no sóc cap experta” estaria bé explicar que la Llei es va aprovar el desembre del 2010 i deia que entraria en vigor en l’aprovació del IVA. La llei preveia que es poguessin fer les modificacions necessàries i hi havia de temps fins l’aprovació del IVA. El que es fa amb la modificació entrada per DA és accelerar la entrada en vigor al gener del 2012.

    I les preguntes que em faig són: és legítim que les persones amb patrimonis importants tinguin assessors que els indiquen quina és la millor manera de treure’n més rendiment? Això ho faríem tots si disposéssim de patrimonis importants? És incompatible ser polític i disposar de patrimoni? És millor polític aquell que només disposa del seu salari i el dia que hagi de pagar impostos li aplicaran el percentatge que s’escaigui d’aquell que te una societat on te declarats els seu bens i haurà de contribuir diferentment?
    Quants residents a Andorra des de l’aprovació de la llei han efectuats modificacions en societats al seu nom o n’han creat de noves? Quants d’aquests ciutadans són càrrecs electes?
    Jo sóc funcionaria en excedència, el meu patrimoni consisteix en un cotxe i el 50% d’una hipoteca per una casa que acabaré de pagar d’aquí 29 anys, em considero patriota i intento gestionar la meva economia familiar de la millor manera.
    David
    31/12/2011 a les 00:28 | #30
    Respon | Cita

    @Manel
    Es igual a qui votis, tots son iguals…
    republica
    31/12/2011 a les 10:03 | #31
    Respon | Cita

    Sra. Monica Bonell, em sembla que els comentaris publicats abans del seu, son lo bastant explicits oer no molestarme ni en contestar-li. Que tingui vostè molt bones festes.
    A tots els altres molt bon any 2012. !!!!!
    Ingrid Giol
    31/12/2011 a les 12:36 | #32
    Respon | Cita

    Moltes gràcies i felicitacions pel teu article.. aprofito per desitjar-te Bon Any!!!
    Pere
    31/12/2011 a les 14:36 | #33
    Respon | Cita

    La llei de l’impost de societats ni preveu, i encara menys anima, a fer les “modificacions necessàries” segons anomena la Sra. Bonell per pagar menys impostos, tot el contrari pretén evitar que s’eludeixin les obligacions tributaries (del tot lògic en qualsevol llei).
    Tanmateix el debat no rau en el grau de compliment de la llei per part dels polítics (que hauria de ser total), sinó en el seu grau de coherència i compromís amb el país, en un moment molt difícil no sembla admissible que vulguin traslladar la càrrega als altres (perquè finalment ente tots hem de pagar els serveis públics, i hauria de ser lògic que més paguin qui més tenen). En tot cas es demana als polítics que siguin coherents amb el que defensen, i en aquest sentit seria bo que donessin l’exemple, especialment en matèria d’impostos, el que ajudaria sens dubte a entendre la bondat dels impostos.
    Finalment en la seva vida privada tothom pot fer el que vulgui, si bé la democràcia té l’avantatge que cada cuatre anys cal renovar la confiança.
    Pere Moles
    31/12/2011 a les 18:47 | #34
    Respon | Cita

    L’enemic i el dolent no és cap polític concret … és el lobby dels poders fàctics de la banca i les obres faraòniques que sobreviuen i estan per sobre del PS, de DA i de qui sigui. Superman no existeix. Feliç 2012

http://diariandorra.ad/blocs/gfernandez/2011/12/30/nomes/

Tags : ANDORRA,diari andorra, gabriel fernandez,impostos,taxes,notaris,ètica, fora de llei, corrupció, prevaricació, dimissions, polítics, patrimoni,amiguismes,cap de gover, da,