dijous, 10 de març del 2011

La evidència de les irregularitats de ONLAE

ONLAE, LOTERIAS Y APUESTAS DEL ESTADO, ANDORRA LA VELLA, ESCALDES, SANT JULIÀ
PRIMITIVAS, BONO LOTO, EUROMILLONES
S
Comentari deixat el dia 9 i el dia 10 - CENSURAT - no apareix.

dilluns, 7 de març del 2011

La justícia a Andorra


Cas Betània: 
15 anys, 2 causes, prop de 20.000 euros gastats i tot igual

* Els veïns lamenten el retard judicial en la deliberació de culpabilitats, en un cas que pot allargar-se fins a 10 anys més

CLARA GARNICA
ENCAMP

Al de febrer de 1996 les famílies premiades amb un dels pisos encampadans de la Fundació Betània s'instal·laven a les seves noves llars. Pocs mesos després, començava un calvari que 15 anys després es manté i en el qual els veïns segueixen sense veure la llum del final. Noves esquerdes a les llars, filtracions d'aigua i moviments de l'estructura, així com un pàrquing en un estat lamentable, també insegur, és el pa de cada dia de les famílies que viuen als pisos de Betània.

Aquest passat mes de setembre Isabel Barrocal i Antoni Garcia, una de les sis famílies (de les 35 inicials) que encara romanen als blocs des de fa 15 anys, van rebre un avís de citació de judici fixat pel 26 d'octubre passat. Es tractava de la segona citació judicial en aquests 15 anys de lluita a la Batllia per reclamar responsabilitats respecte a les deficiències que presenta l'obra, així com delimitar accions per tal de que aquestes siguin reparades. La primera, fa sis anys, va ser finalment anul·lada després que una llei governamental eximís i prescrivís totes les causes de més de deu anys d'antiguitat.

Aquesta segona citació, igual que la primera, ha acabat en un no res. Sis dies abans de la celebració del judici Barrocal i Garcia van ser informats que aquest se suspenia a petició de l'empresa encarregada de fer els càlculs de la construcció, també relacionada amb el cas junt amb la Fundació Betània, la constructora, els arquitectes i fins i tot el propi Govern. Davant aquesta demanda la Batllia, per sorpresa de Barrocal i Garcia, va decidir «la suspensió del judici civil fins que es resolgués la petició d'acumulació formulada en el marc dels autes del judici civil», tal i com s'informa a la providència, «en atenció a la complexitat del present procediment». Amb tot, s'adheria aquesta causa a dues altres més en curs també relacionades amb Betània, una realitzada per un altre particular dels blocs i una realitzada conjuntament per la comunitat de veïns. A més, cal afegir que la pròpia Betània també ha demanat responsabilitats a les parts responsables de tirar endavant l'obra.

Amb tot, de nou pals a les rodes i més temps d'espera. «La nostra advocada ens ha alertat que la causa es pot allargar fins a deu anys més», va manifestar Berrocal. «Ens morirem sense haver conegut la sentència», va afegir Garcia, que va exposar que l'únic que reclamen «és que es dicti una sentència, que algú ens digui si tenim raó i qui ha de reparar l'edifici».

Un llarg temps d'espera que ja s'està convertint en resignació davant de la passivitat de la Batllia, «no entenem com han tardat cinc anys en decidir que s'havia de fer una causa conjunta», va exposar Berrocal. Ara caldrà, possiblement, tornar a realitzar nous peritatges. I per tant, tornar a posar uns diners que de moment no han vist retornats ni els han suposat cap benefici.

les costes del litigi / Berrocal i Garcia han guanyat dos incidents a Betània, pel qual aquesta darrera a de pagar els costos de l'advocada, prop de 6.000 euros. «Però ens han dit que tot això no ens ho retornaran fins que no s'acabi la causa», va informar Berrocal. A aquesta quantia cal afegir la dipositada a l'advocat de la comunitat, 60.000 euros repartits en prop de 120 veïns, més el cost dels peritatges i dels estudis encomanats a arquitectes per a realitzar propostes de reparació, els quals mai han estat aplicats. Sumat a les reparacions i tràmits, aquesta família ha destinat prop de 20.000 euros aquests 15 anys per demanar justícia. I de moment, en va.

Amb tot, el que reclamen és únicament una sentència, però aquesta segueix encallant-se. «Betània està dilatant el temps, aquí sembla que ningú tingui la culpa» van afegir. Segons els han comentat, els costos de les reparacions dels blocs situats al carrer del Pedral d'Encamp assolirien els dos milions d'euros. Una quantia que ningú està disposat a posar, a l'espera del que dicti la Batllia.

Proper pas, Estrasburg / Amb la sentència a la mà, el següent pas serà anar al Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg, va informar Berrocal. Durant aquests anys, i per tal d'intentar que algú incideixi en la deliberació de la causa, Garcia i Berrocal han demanat suport al Raonador del Ciutadà i al propi cap de Govern, Jaume Bartumeu, que els va rebre fa gairebé un any. Els han dit que tenen raó, però de moment no ha tingut cap mena d'incidència, va lamentar Berrocal.

Betània està constituïda a partir d'un llegat del Bisbat d'Urgell, que va comercialitzar els pisos de caràcter social a través de Càritas i els va inaugurar l'any 1996. Actualment els primers propietaris (a excepció de sis famílies), han optat per vendre (o malvendre) els seus pisos. «Fa uns anys ens van dir que el nostre pis s'havia devaluat un 40%, imagina't el preu que pot tenir ara», va lamentar Garcia.

No surt a compte vendre'ls. La majoria de les persones que hi viuen estan de lloguer pagant poc o són famílies que venen els caps de setmana. Però no tots estan ocupats. Hi ha immobiliàries que ofereixen pisos en venda. Paral·lelament, amb petites reparacions (que de seguida queden caduques), s'intenten camuflar les esquerdes i humitats.

*** Fuita de dades de la Fiscalía, intervencions de comunicacions, FUNCIONARIS en excedència, uns de baixa, altres de baixa i encara demanen diners per no fer RÉS. Vergonyós