dissabte, 9 d’octubre del 2010

Segons les fonts consultades ... La justicia andorrana és un fàstic ...


Segons les fonts consultades ...

Petició perquè el Consell Superior es faci càrrec de les pericials
El Tribunal de Corts va anul·lar la decisió de la instructora del cas de carregar la despesa a l’UTE

Toni Solanelles - Andorra la Vella - 09/10/2010 (del Diari d'Andorra)

La patata calenta és ara a la taula del Consell Superior de la Justícia. Assumit que va errar-la, la batlle instructora del cas del sinistre mortal al pont del túnel dels Dos Valires, Maria Àngels Moreno, estaria buscant la manera com poder retornar els diners que la unió temporal d’empreses (UTE) adjudicatària de les obres va aportar en ésser-li demanats per sufragar les despeses originades pels informes pericials que s’han hagut de sol·licitar.

L’UTE  va fer efectiva la provisió de fons exigida, i que segons algunes fonts era “d’alguns centenars de milers d’euros. Pràcticament de mig milió d’euros”, però al mateix temps va recórrer al Tribunal de Corts en entendre que la sol·licitud feta no era ajustada a dret. Els magistrats de la sala penal van atendre la petició de l’adjudicatària dels treballs i van anul·lar la petició feta. Només hi havia un inconvenient: els diners ja no són a la caixa.
Els treballs pericials són molt costosos, les persones que hi han estat treballant són autoritats en la matèria, i totes les proves i càlculs que s’han anat sol·licitant per completar un treball que ocupa diversos volums en paper -les parts ja han pogut accedir als informes lliurats, també, en suport digitalitzat- han generat elevades despeses. I la provisió s’hauria esgotat tota, segons les fonts consultades que han assegurat que després de la decisió del Tribunal de Corts, la batlle Moreno hauria dictat una providència en què admet que vista la decisió que anul·la la seva demanda, hauria de poder tornar els diners dipositats. Però que no ho pot fer. I, en aquest sentit, hauria remès una demanda al Consell Superior de la Justícia com consultant si aquest organisme, depenent pressupostàriament del Govern, es podria fer càrrec del retorn de la quantitat al seu dia exigida.
La demanda ja va ser controvertida des de l’inici. No obstant això, i segons les fonts consultades,un cop se li va exigir la provisió de fons, l’UTE va optar per fer l’aportació exigida perquè no se l’acusés de voler posar pals a les rodes però, seguidament, va interposar un recurs davant el Tribunal de Corts, amb l’argument que no havia de fer-se càrrec d’unes despeses que encara no és clar qui haurà d’afrontar, perquè encara no s’han determinat les responsabilitats i, en el pitjor dels casos per a l’adjudicatària, molt probablement, de trobar-la culpable, no seria en solitari. El tribunal hauria acollit essencialment l’argumentació de la recurrent per deixar sense efecte la decisió de la batlle.

DOS MESOS PER TORNAR A PRENDRE DECLARACIÓ
En una altra decisió recent, la batlle instructora del sumari que intenta aclarir judicialment què va causar l’accident laboral en què van morir cinc operaris el 7 de novembre de l’any passat, ha donat dos mesos més de marge a totes les parts per tal d’ampliar les declaracions que van fer fa uns dies. Maria Àngels Moreno hauria advertit que es va quedar curta en alguns dels interrogatoris que va fer i que, per aquest motiu, voldrà tornar a escoltar a alguns dels inculpats, als quals els hauria convidat a preparar-se les compareixences. Al mateix temps, la batlle espera que en aquest temps les parts ja puguin lliurar els seus propis informes pericials.

----

"Les fonts nomès poden ser el servei de policia, la batllia o la fiscalia. Adivineu qui és el corrupte.

Tags : andorra, maria angels moreno aguirre, batlle, justicia, accident 2 valires, ute, tribunal de corts, consell superior de justícia, fonts consultades, policia, diari d'andorra

dijous, 7 d’octubre del 2010

Connèixerem la veritat de l'escàndol Metayer?


Les noticies segons el diari varien molt. Intoxicar o informar. Podem creure tot lo que diuen?

Diari d'andorra

Les acusacions al·legades pel comiat de Metayer són “falses”
L’advocat de Metayer diu que “s’ha demostrat que són inexistents” les raons al·legades per despatxar l’exdirectora del Cor Nacional


Joan Antoni Guerrero - Andorra la Vella - 06/10/2010

Catherine Metayer, ahir a la tarda, dirigint un assaig.
La “falta greu” al·legada pel consorci dels Petits Cantors per despatxar Catherine Metayer de manera fulminant la setmana passada es va fonamentar, d’acord amb la versió exposada ahir per l’advocat de l’exdirectora, Francesc Badia, en una acumulació d’acusacions “rigorosament falses, o incertes, potser simplement una mala interpretació de la realitat”.
Així mateix, va assegurar que “s’ha demostrat” que “cap de les causes que s’havien inclòs a la carta d’acomiadament no era  certa”.
Metayer i el consorci han arribat a un acord, el volum econòmic del qual no l’ha volgut confirmar amb exactitud cap de les dues parts. No obstant això, el ministre Gerard Barcia, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir, va admetre que la xifra seria aproximada a la que ha transcendit els últims dies a la premsa, d’uns 80.000 euros. Però no va informar sobre la dada concreta.
Per la seva part, Badia va manifestar que Metayer no cobrarà, en virtut de l’acord signat, “estrictament ni un euro més ni un euro menys del que hauria cobrat qualsevol altra persona empleada en qualsevol altra empresa tenint en compte el temps que feia que hi treballava”. Això vol dir, segons va explicar, “el corresponent preavís, la corresponent compensació econòmica i res més. Les dades que han sortit a la pemsa en relació amb la indemnització i els salaris no són exactes”.

Informes per “perjudicar”
A banda de l’afer administratiu, l’advocat es va referir també a la filtració per part del consorci d’informes que carregaven contra Catherine Metayer, la seva forma de treballar i el nivell dels cantaires. “Les opinions són lícites –va dir Badia–, el que no em sembla tan lícit és que es filtrin només les opinions negatives, no em sembla acceptable perquè, tant el moment en el que es fa –el dia després d’arribar a un acord– com la forma, sembla que perseguissin senzillament perjudicar la Catherine, i aquest és un fet injust”.
Dels dos informes airejats pel consorci a la llum pública, del més demolidor, el del 2007 i d’autor anònim, Metayer en desconeixia l’existència. “D’aquesta auditoria absolutament mai no s’ha posat al corrent Metayer; entenem que el consorci és regit per persones serioses per a qui no va resultar creïble aquesta auditoria perquè si ho hagués estat com a mínim n’haurien parlat amb la directora artística, però han passat tres anys i ningú mai no n’ha sabut res”.
Metayer sí que coneixia l’informe de Joaquim Piqué, que li va ser lliurat pel consorci. A partir d’aquí, Metayer va elaborar “un document amb un projecte pedagògic, que curiosament no s’ha filtrat”, va indicar Badia. A banda, va afegir que hi havia altres informes favorables a la tasca de Metayer, com un del director musical de Ràdio França, “que té un cor de prestigi”, i una carta d’elogi del president de la Federació Francesa de Petits Cantors, que convidava el Cor Nacional a adherir-se a la xarxa. “Per tant, les opinions són contraposades”, va subratllar Badia.
De la seva banda, Metayer va dir que seguirà dirigint els Petits cantors “lliures”, provisionalment a l’església del Fener d’Andorra la Vella. També va parlar sobre l’associació que s’està creant per donar una plataforma de suport a aquest projecte i que ben aviat es farà un concert per tal de “donar les gràcies a la població” pel suport manifestat al llarg d’aquesta crisi, el qual li ha servit per “aguantar tot això perquè són coses difícils de portar”. Sobre la nova orientacio del Cor Nacional, Metayer es va limitar a dir que “entenc perfectament i trobo normal” que es vulgui canviar d’orientació i forma de treballar.
Durant la compareixença, l’advocat de Badia va repassar els fets que s’havien al·legat contra Metayer. D’acord amb el seu relat, el gerent del cor era plenament conscient que el concert privat en el marc d’unes noces d’or es faria a Sant Joan de Caselles i que els diners que es van cobrar, en concepte de donació, no es van moure de la caixa comptable del cor fins que el gerent no va tornar de vacances. Badia va comentar que Metayer va proposar buscar una sortida negociada conjuntament amb el consorci després de veure com el cas s’estava polititzant i evitar “més danys al cor”. Van assegurar que no demanen a Susanna Vela que esb retracti.


Diari Bondia Andorra
L’exdirectora del Cor Nacional dels Petits Cantors Catherine Metayer compareix davant els mitjans acompanyada pel seu advocat, Francesc Badia, per donar la seva versió de tot l’ocorregut la darrera setmana i donar per tancats uns fets, després de l’acord per rescindir el contracte amb el Consorci.

Badia, que va explicar que va ser Metayer qui va fer el primer pas per buscar un acord ja l’endemà de la sessió de control a l’executiu en veure la repercussió que estava tenint l’afer, va destacar que la carta d’acomiadament que va rebre “contenia unes causes que s’han demostrat inexistents” i que, per tant, s’ha pogut arribar a un acord mutu per rescindir el contracte.

En aquest sentit, el representant legal de Metayer, que va desmentir les xifres de l’acord que alguns han apuntat i va assegurar que l’exdirectora “té el mateix que tindria un treballador de qualsevol empresa”, amb referència al preavís i a la indemnització en funció dels anys treballats, va explicar que no era cert que el consorci no estigués informat de l’actuació del dia 4 de setembre i que no hi va haver cap irregularitat en el cobrament dels diners per part de Metayer, tal com s’apuntava en la carta d’acomiadament.
Així, Badia, que va precisar que la possibilitat d’una readmissió “mai no ha estat contemplada” per Metayer, va explicar que una família havia demanat una actuació reduïda del cor amb motiu d’una missa per unes noces d’or a Sant Joan de Caselles, actuació de què “sí que es va informar el gerent del consorci”, amb qui a més a més es va parlar de com es duria a terme.
De la mateixa manera que s’havia fet altres vegades, es va preparar una actuació “amb mitja dotzena de nens i el pianista”, segons va detallar Badia, que va explicar que, també com en les actuacions d’aquests tipus, la directora del cor no hi va ser present “per marcar la diferència respecte a una actuació oficial”.
L’advocat va negar també que hi hagués cap tipus d’apropiació indeguda de diners. En aquesta línia, va explicar que la donació de 500 euros que va fer la família es va entregar al pianista davant l’absència de Metayer, i que aquest, després de quedar-se 50 euros pels seus honoraris, va dipositar els 450 euros restants al despatx del consorci, “d’on no es van moure mai”.  No va ser fins uns dies més tard que des del ministeri de Cultura es va reclamar aquests diners, va prosseguir Badia, que va precisar que va ser la secretària del consorci qui els va entregar ja que el gerent estava de vacances.
D’altra banda, l’advocat de Metayer també es va mostrar molt crític amb les dues auditories que s’han filtrat a l’opinió pública, d’una de les quals ‒la del 2007‒ ni tan sols s’havia informat la directora del cor, i va lamentar que no s’hagués donat a conèixer també els informes favorables de què disposava el consorci, com el del president de la federació francesa Pueri Cantores, que va lloar el nivell del Cor Nacional dels Petits Cantors i els va proposar integrar-se a l’entitat, o el del director musical de Radio France.
Per la seva part, Metayer, que va tornar a agrair públicament el suport rebut, va explicar que les desavinences amb el consorci van començar el març passat, just després de la publicació de l’informe elaborat per Joaquim Piqué. En aquesta línia, Metayer, que va reconèixer que no estava d’acord amb algunes propostes fetes per Piqué, com ara fer un cor mixt, va explicar que havia elaborat tot un projecte pedagògic, que “curiosament tampoc ha estat filtrat”.
Així mateix, la directora, que va explicar que volia mantenir el cor masculí “per guardar l’especificitat dels grans cors europeus i mundials”, tot i que sí que va proposar crear un cor de nenes que treballés per separat, va admetre que potser ja havia esgotat la seva trajectòria al capdavant del Cor Nacional, encara que es va mostrar molt dolguda per les acusacions i la manera com han prescindit dels seus serveis.
Quant a la nova formació, Metayer, que han seguit tots els petits cantors, va explicar que s’està creant l’associació per gestionar-lo i que, de moment, a l’espera de disposar d’un local, farà els assajos a l’església del Fener.


El Periòdic d'Andorra

Cas Metayer: punt final
dijous, 7 d'octubre de 2010 03:00

Andorra la Vella

L?advocat Francesc Badia i Catherine Metayer, en la compareixença d?ahir per donar la seva versió del cas Foto: TONY LARA

Hi havia molta expectació per escoltar els arguments de l’exdirectora dels Petits Cantors, que compareixia per primera vegada en públic des que va esclatar el cas, el 27 de setembre, i disposada a explicar la seva versió dels fets. El cert, però, és que l’acord al qual havien arribat divendres l’assessor legal de Metayer i el consell rector del Consorci del Cor Nacional –i que es va firmar finalment dimarts– havia clarificat substancialment la situació: oblidat l’acomiadament disciplinari, Metayer deixa la formació que ha dirigit els últims 19 anys segons els termes de l’acomiadament no causal. És a dir, amb el preavís i la indemnització previstos a l’article 104 del codi de relacions laborals que se li havien negat en primera instància.

Una quantitat que, segons va insistir l’advocat de Metayer, Francesc Badia, difereix notablement –i a la baixa, s’entén– dels 80.000 euros que un mitjà de comunicació li atribuïa dies enrere. Així que, tot i reconèixer que «tota acusació fa mal», l’exdirectora del Cor va ser especialment conciliadora: va agrair les mostres de suport i va admetre tant la possibilitat que s’hagués acabat el seu cicle com que hagués comès errors: «Hi ha altres tècniques per dirigir un cor, i les tècniques evolucionen amb el temps». Però, va afegir, «he donat sempre el màxim i el cor funcionava bé. La prova és el soroll que s’ha generat els últims dies. Si no hagués funcionat, ningú se n’hauria preocupat. Potser hi sortirem guanyant: a partir d’ara hi haurà dos cors, a Andorra...»

Més contundent va ser Badia, que després d’atribuir-se el mèrit d’haver pres la iniciativa per reconduir la situació i evitar que el cas acabés a la Batllia –«Per responsabilitat i per evitar-ne la politització», va dir– va desmuntar un a un –qualificant-los d’«incerts» i de «radicalment inexistents»– els arguments que fonamentaven la falta greu que li atribuïa a Metayer el comiat disciplinari que va ser l’origen de l’afer. Segons Badia, el polèmic concert privat del 4 de setembre a Sant Joan de Casellas va ser degudament comunicat al gerent del Consorci, Pep Farràs; els 450 euros del bolo –descomptats els 50 en concepte d’honoraris del pianista– van ser immediatament dipositats a la caixa del Cor i no es van moure d’allà fins que el ministeri de Cultura els va reclamar.

sense excuses públiques / Per tant, des del principi va quedar totalment descartada un possible delicte apropiació indeguda. Metayer no va dirigir aquell concert perquè no era una actuació oficial del Cor –«Com moltes altres vegades», va dir– i va admetre que aquell dia havia jugat un campionat de golf a la Cerdanya. En canvi, Badia va sembrar dubtes sobre l’oportunitat que el gerent marxés de vacances des del 4 setembre, «coincidint amb Meritxell, quan el Cor té un dels seus compromisos més importants», es va demanar retòricament qui va incitar al ministeri a demanar comptes a Metayer per les presumptes irregularitats comeses arran del bolo del 4 de setembre, i va dedicar especial energia a qüestionar les dues auditories en mans del Consorci que qüestionaven el nivell dels Petits Cantors i la feina de l’exdirectora. Segons l’advocat, els informes –revelats dilluns per EL PERIÒDIC– es van filtrar interessadament i just l’endemà que es firmés l’acord, per «perjudicar» la seva clienta. De fet, el del 2007 ni tan sols va arribar a coneixement de Metayer. «Ni el Consorci el devia considerar creïble», va dir.

El segon, datat al març del 2010, el va atribuir a un director –Joaquim Piqué– «de qui no se sap què ha fet després de deixar l’Escolania de Montserrat, al 2007». És precisament aquest informe, segons Metayer, l’origen de les suspicàcies dels membres del Consorci sobre la seva feina al capdavant del Cor. La prova de la mala intenció amb què es van filtrar les auditories és –va insistir el lletrat– «que no es va fer públic l’informe positiu del director musical de Radio France ni la carta en què el president de la Federació Francesa de Petits Cantors sol·licitava l’adhesió del Cor». Badia va citar finalment un projecte pedagògic elaborat per la mateixa Metayer arran de l’informe Piqué i que tampoc s’ha fet públic: «Els informes són opinions i és lícit que la gent opini. El que no és lícit és que es filtrin només una part de les opinions». En la mateixa línia, i a mode de conclusió, va reconèixer el dret del Consorci a prescindir de Metayer i canviar l’orientació del Cor: «El criticable, però, és com ho han volgut fer». I ja per acabar, va descartar la petició de disculpes per part de la ministra, que en la tortuosa sessió del 29 de setembre va acusar repetidament l’exdirectora d’haver comès la falta que justificava l’acomiadament disciplinari: «Un acord requereix esforç per part de totes les parts. L’hem fet i ara no cal que anem a la plaça a fer-nos l’harakiri».




I per acabar una sobre el Pont de la Parida (on no s'hi pot caminar per la mala gestió de l'antic Govern)
Diari Mes Andorra

MOBILITAT
Els treballs de neteja obliguen a tallar el trànsit al Pont de París
REDACCIÓ
Andorra la Vella
L’accés rodat al centre d’Andorra la Vella pel Pont de París quedarà ta-llat avui entre les 10 del matí i les tres de la tarda.
El motiu dels talls de cir-culació són els treballs de neteja i afermament de reixes i embornals que ha
d’efectuar avui el Servei d’Higiene Pública en aquella zona, segons va informar el Comú d’Andorra la Vella.
Així, el vial d’accés a Andorra la Vella a partir de la rotonda de la Dama de Gel, en sentit sud, romandrà tancat a la circulació.


andorra,diaris,govern,ps,síndic,cultura,vela,goya,bartumeu,metayer,badia,pirineus

dimecres, 6 d’octubre del 2010

"Los Tres Mosqueteros" ... amb la butxaca plena

Política
Nomen assegura que denunciarà deu casos de corrupció del Govern
Després de la reunió amb Bartumeu, el líder d'ApC diu que el Govern descarta una convocatòria immediata d'eleccions anticipades
Currently 7.75/10


DdA/Agències - Andorra la Vella - 06/10/2010

Els consellers d'ApC surten de la reunió. A.R.
La reunió celebrada avui entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els grups d'ApC i el PS ha servit per confirmar la manca de sintonia mostrada en els darrers dies i escenificar la impossibilitat del govern d'unitat. Eusebi Nomen (ApC) ha assegurat que denunciaran deu casos de corrupció que afecten el Govern.

La reunió, en què hi han pres part els consellers d'ApC, l'executiu i membres del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata, ha servit perquè el Govern hagi comunicat a ApC que rebutja l'oferta d'un executiu d'unitat i deixés clar que no hi ha la intenció de convocar eleccions avançades de forma immediata, segons ha explicat Nomen en sortir (Bartumeu no ha fet declaracions). A banda de parlar d'aquestes qüestions, però, Nomen ha estat concloent en afirmar que "seguirem denunciant els actes de corrupció que estem veient al Govern". El líder d'ApC, que en el passat Consell General va demanar explicacions al Govern per dues qüestions que creu que no s'ajusten a la llei (unes adjudicacions directes i el nomenament del secretari general de l'executiu, Alexandre Cucurella, com a funcionari), ha explicat que "podem parlar de deu casos més de corrupció i els anirem exposant quan toqui de forma documentada. Els anirem traient de forma clara, contundent i concreta en les sessions de control" al Govern en el Consell General. "Els casos que vam esmentar al Consell no són aïllats", ha finalitzat. El president del grup parlamentari d'ApC ha declarat, a més, que en la reunió que han mantingut "ens han confirmat que no ens deixaran accedir a tots els moviments que està fent el Govern dins de l'Administració; i ho denunciarem perquè no es pot anar per aquest camí, perquè s'ha d'acabar aquesta visió d'Andorra i de governs de partit de donar privilegis als seus".

Sobre el caire de la trobada amb Bartumeu, el conseller general d'ApC ha indicat que "ha estat carregada de negativitat i molt dura". Ha afegit que "ens ha contestat que rebutja de ple el govern d'unitat perquè diu que tres consellers volen fer que catorze modifiquin el programa electoral". Respecte la petició d'unes eleccions avançades de forma immediata, Nomen ha deixat clar que Bartumeu no ho preveu i ha comentat que "el cap de Govern vol entre sis i set mesos per fer la posada en escena del circ electoral del PS. Està convençut que tindrà la majoria absoluta i farà qualsevol cosa per obtenir-la, per sobre dels interessos del país si cal. El partit s'ha imposat al Govern", ha conclòs.

Respecte de la reforma fiscal, una de les qüestions que el Govern vol tirar endavant abans de convocar eleccions, el líder d'ApC ha indicat que "ja vam dir que amb la llei de l'IVA no estàvem d'acord i que altres lleis podrien veure la llum, però el millor pel país són les eleccions anticipades de forma immediata".


Compartir:
7 Comentaris
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 15:53 Enviat per Merix

Al Sr. Nomen denunciam corrupció? dons que comenci a explicar per que el van fe fora de Exade a Barna. Als Señors de APC (a per la cadira) a mi no me la venen.
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 15:49 Enviat per ingressa el teu nom...

Jo espero que es destapin tots els casos de corrupció. Tots! No únicament els que puguin implicar a membres del govern.
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 15:21 Enviat per de sherwood

jajaja Robin hood. A qui has robat tu? els funcionaris tenen un sou fix, alk (ja ho deia ahir aquell xupatintes que presentava no se quin informe). Son andorrans, doncs amb una estabilitat al pais i amb arrels i potser avals familiars. Tot això facilita l'obtenció de credits que a d'altres persones potser els hi es mes dificil obtenir. Es molt facil parlar i difamar gratuitament. Esperem que en Nomen aporti dades concretes.
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 15:12 Enviat per nora

Sr. Nomen espero que mostri a tot el país qui són aquestes persones que han obtingut plaça. Si investiga al Departament d'Educació allí ni trobarà molts. Sr. Bartumeu crec que serà el cap de govern que molta gent s'ha arrepentit de votar-la. Jo en sóc una. Sius plau marxi i torni a l'abogacia que segur que li funcionara millor.
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 15:06 Enviat per Robin Hood

Corrupció Andorra??? no pot ser..........Corrupció al Govern??? no pot ser.................. Corrupció als Comus??? no pot ser............... ..........Corrupció a la Policia??? no pot ser.............................................. S'hauria de començar a esbrinar el nivell i ritme de vida de molta gent, i encara més de funcionaris amb risc de caure a la temptació. Perquè tants Ranger Rover, Ferraris, Cayenne, Camping Car, Propietats Andorra i Xalets a Miami Platja. NO POT SER!!!!!!!!!!!!!!
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 14:51 Enviat per positiu

Sis o set mesos, per que fer?. Per col.locar mes inutils. Encara que ja ni han alguns que es comencen a buscar una sortida. 6-7 mesos mes sense fer res, això es el que volen? per preparar la seva campanya? abans que algu pugui treballar pel pais. Eleccions ja¡¡¡¡
Dimecres, 06 d'Octubre de 2010 14:42 Enviat per Sílvia

El Sr. Batumeu ens va vendre una moto, la segona jo ja no la compro

dimarts, 5 d’octubre del 2010

On va el PS

Del DdA
la tribuna

Què volen aquesta gent que truquen de matinada?

Vull que es respecti una opinió contrària, vull que hi hagi debat polític i no imposició



  

per Rosa Ferrer Obiols - 05/10/2010

Darrerament, massa sovint em ve al pensament la cançó de Maria del Mar Bonet i Lluís Serrahima, amb tot el respecte i admiració per Enric Ruano i la seva família.
El meu subconscient em desperta sentiments que feia anys tenia ocults en la memòria. I això només em succeïa després de les reunions del comitè directiu del Partit Socialdemòcrata. El meu esperit, el meu pensament, em diu que “jo no tinc res a veure amb aquesta gent”. Mentre veia la redifusió per ATV de la sessió del Consell General, el 29 de setembre passat, em va tornar a l’esperit la cançó Què volen aquesta gent?
Des de la responsabilitat política que em correspon portar a terme, intento ser honesta amb mi mateixa per aplicar aquells principis i valors socialdemòcrates que he defensat públicament gairebé els darrers trenta anys de la meva vida. És cert que m’equivoco i cometo errors. Si me n’adono o algú més assenyat que jo fa que me n’adoni procuro rectificar. Demano perdó si he estat injusta o he fet mal a algú. La meva intenció no era aquesta.
Solidaritat, respecte, equitat, aprofundiment de la democràcia, respecte de la legalitat... són valors que encara em crec. Però què estem fent? Ens permetem portar al debat del Consell General, amb noms i cognoms, persones de la societat civil que no es poden defensar en el mateix moment, i ningú ho atura; ens permetem llargs silencis i no respostes en una institució que respecto amb profunditat com és el Consell General. No, no és això pel que he lluitat sempre. Puc acceptar que s’aixequi la veu en una reunió del comitè directiu en contra meu per recriminar-me que participo en les reunions de cònsols, encara que ho faci en estricte compliment del programa de L’Alternativa per a les eleccions comunals del 2007. Puc acceptar que el president del PS i el primer secretari mantinguin silenci públicament davant un atac directe d’una companya del partit en contra de les reunions de cònsols, quan al programa electoral ja es contemplaven. Puc callar davant la injustícia que significa aplicar uns acords del partit per a uns sí però per a altres no. Puc també callar davant el fet que el president del partit digui tres vegades en una reunió del comitè directiu que no pensa aplicar uns acords, que els altres hem hagut de fer complir a la força, perquè ara que li toca a ell els considera injustos. Puc tancar els ulls davant moltes coses que no em semblen justes per un interès superior que és Andorra. Però no puc admetre més temps que continuï una situació que em dol a l’ànima.
Vull que puguem parlar amb serenor i llibertat. Vull que es respecti una opinió contrària, vull que hi hagi debat polític i no imposició. Vull donar la raó en el fons a l’amic i company Josep Dallerès en la seva al·locució en defensa de la directora dels Petits Cantors. Vull que prevalgui la lleialtat institucional sobre l’interès de partit. Vull que se’m pugui dir que faig malament la gestió comunal sense desqualificacions... vull que quan demano una reunió als companys amb responsabilitat política, per parlar de temes que ens afecten a totes les institucions i especialment a Andorra, en una situació de depressió econòmica profunda com la que vivim, almenys se m’escolti. Vull que les nostres actituds siguin conformes a la nostra ideologia...
És un estat d’ànim i en aquests moments només em ve a l’esperit: “Què volen aquesta gent que truquen de matinada?”

dilluns, 4 d’octubre del 2010

Més de la Metayer & company

El periòdic d'Andorra
Auditories demolidores
dilluns, 4 d'octubre de 2010 03:00


Els informes en mans del Consorci titllen de "molt baix" el nivell vocal i parlen de "frau"
Denuncien la deriva "personalista" del Cor i que s'hi prima l'"espectacularitat" sobre la formació
I. A. // A. L.
ESCALDES-ENGORDANY


Nou capítol en el serial Metayer, ara al marge --o potser no tant-- del cèlebre concert del 4 de setembre que va precipitar la destitució fulminant de l'exdirectora: els dos informes en mans del Consorci dels Petits Cantors --un d'encarregat per la mateixa entitat i elaborat per Joaquim Piqué, exdirector de l'Escolania de Montserrat, amb data del 10 de febrer del 2010, i el segon firmat per un altre professional del cant coral i datat al novembre del 2007-- dibuixen el precari panorama musical i fins i tot logístic en què, segons els autors, es troba el Cor Nacional; assenyalen els vicis i els culpables de la situació, i proposen finalment les línies generals del nou model que es pretén implantar a partir d'ara.

El més antic és també el més demolidor dels documents, als quals ha tingut accés EL PERIÒDIC. Després d'assistir a una actuació dels Petits Cantors, l'autor hi afirma que la tècnica vocal amb què canta el cor, "que utilitzaven alguns directors fa anys", és un dels primers aspectes que s'hauria de canviar. I al.lega com a prova que el treball del cor "mai no té en compte l'afinació i, per tant, cau al primer compàs de música". Analitza seguidament i amb esperit molt crític la presència de veus d'home amb què sovint es reforcen les actuacions, i conclou que "si el cor ja mostra un nivell molt baix en l'apartat de les veus de nens, quan s'hi incorporen tenors i baixos s'acaba de veure la poca exigència del projecte".

L'autor també qüestiona que els nens "no aprenguin el llenguatge musical", i que se'ls requereixi cantar repertoris "més difícils dels que el cor podria interpretar"; se sorprèn de la dicció "poc cuidada" dels temes cantats en anglès i en alemany, "quan la correcta pronúncia d'un idioma és el mínim que que li hem d'exigir a un director", i acusa directament Metayer de culpar "sempre" els altres de les seves "mancances": "Els nens desafinen, no se saben les obres o no segueixen el tempo; la directora mai no hi té res a veure". La conclusió final no pot ser més contundent: "Si fos el cor parroquial d'Encamp, hauria dit que cal millorar algunes coses. Ara bé, si escolto el Cor Nacional d'Andorra, sincerament, considero que estic davant d'un frau".

L'auditoria de Piqué --que, diu, va assistir a diversos assajos i va mantenir un contacte directe amb Metayer-- confirma dos anys més tard les conclusions d'aquest primer informe. L'exdirector de l'Escolania de Montserrat constata que només reben formació vocal els solistes; torna a qüestionar la presència de veus d'home a la formació perquè, diu, condiciona excessivament el repertori; se sorprèn que els nous membres del cor s'hi incorporin directament sense cap formació vocal i musical prèvia i qüestiona que les peces noves s'aprenguin a base de repetir-les "tantes vegades com faci falta", precisament per la incapacitat de llegir les partitures. Piqué va una mica més enllà i titlla d'"arriscades" programacions "espectaculars" que pretenen "impressionar" per justificar una excel.lència "que no és real", i donar una imatge de solvència "que no existeix".

Diari BonDia
Encamp acull avui el primer assaig del cor alternatiu dels petits cantors     
Nacional - Cultura
Escrit per A.B.  
Diumenge 03, Octubre de 2010 19:40


La creació d’un nou cor dels petits cantors alternatiu a l’oficial va prenent forma, sobretot avui, quan aquesta tarda es farà el primer assaig amb Catherine Metayer al capdavant.

L’anunci va arribar dijous a través de la xarxa social Facebook, en què, sota el nom de Petits Cantors d’Andorra a l’exili, els seus membres explicaven que començaven assentar les bases del que volen que es converteixi en un nou cor dirigit per Metayer.
Tot i que en un principi s’havia convocat el primer assaig per divendres passat coincidint amb l’assaig que dirigirien Jordi Barceló i Oscar Sánchez ‒Gerard Claret no hi podia acudir perquè tenia un altre compromís‒, finalment serà avui a les 18.30 a l’hotel Guillem d’Encamp.
Joaquim Tomàs, un dels creadors de la pàgina Petits Cantors d’Andorra a l’exili, va explicar al BONDIA que la posada en marxa del nou cor ja és un fet. De moment ja s’ha posat fil a l’agulla per buscar patrocinadors per poder finançar el projecte, que serà de caràcter privat. El mateix Tomàs va assenyalar que el bufet d’advocats de Marc Forné serà, en principi, l’encarregat de configurar els estatuts i d’assessorar-los gratuïtament.
Per tirar endavant la iniciativa comptaran amb l’ajuda de particulars, tant per al finançament com per disposar d’algun local a Encamp perquè el cor pugui assajar. A més, el creador de Petits Cantors d’Andorra a l’exili també va explicar que “intentarem fer tantes cantades com puguem en bodes, comunions i celebracions similars”.
D’altra banda, i després d’una setmana tensa, Tomàs va recordar que tots els cantors donen suport a Metayer i que el projecte neix precisament amb aquesta voluntat.
Pel que fa al Cor Nacional dels Petits Cantors oficial, el Govern no ha fet públic encara qui serà el substitut de Metayer, un càrrec de direcció artística que de moment ocupen Jordi Barceló, Gerard Claret i Oscar Sánchez.
Referent a l’assaig que havien de dur a terme Barceló i Sánchez divendres, no es va poder fer, ja que segons Barceló només hi van acudir uns “tres o quatre infants”. Caldrà veure, doncs, quin curs segueixen els dos cors ja que, segons han informat diferents fonts, és prevista per a aquesta setmana una reunió que podria aportar novetats sobre el futur de les formacions. Tot i els desacords que s’han donat entre les diferents parts al llarg dels darrers dies, el que tenen clar tant els cantors com els pares dels infants, així com expetits cantors, és la voluntat que no desaparegui el cant coral entre els infants.

Elucubracions, sucre, tabac i gasolina ... comptes bancaris

Diari d'Andorra
Política
Albert Pintat diu que Bartumeu s’ha guanyat una bona col·lecció d’enemics
Diu que el líder de l’executiu “fa anys que és a primera línia i és normal que tingui adversaris”

Redacció - Andorra la Vella - 04/10/2010

L’excap de Govern Albert Pintat es va referir a la figura de Jaume Bartumeu com “un professional que fa molts anys que és a la primera línia i és normal que hagi fet una bona col·lecció d’enemics i adversaris”.
En declaracions a AD Ràdio, l’expolític liberal va aprofitar per donar el seu parer respecte al panorama actual valorant com a única opció per tirar endavant una coalició al poder. “Atesa la situació tan profunda i dramàtica que tenim al país deixem-nos de ruqueries i busquem el millor. Una coalició és el que necessita Andorra, tots els petits països ho fan i se’n surten, i els que no perden tota l’energia barallant-se”, va assenyalar.
Per capgirar la situació l’excap de Govern va defensar la continuïtat de Coalició Reformista davant el PRA. “Estic al costat de qui em representa, que és CR, incondicionalment. Hi tenim onze persones per defensar un model d’Andorra i una feina feta, i poder explicar els errors que hem pogut cometre, però no podem renunciar a res, és una cosa absurda el que s’ha fet”. I hi va afegir que en els pròxims comicis no hi haurà molta renovació a les llistes perquè “hi ha gent molt bona i de vegades es pot ser un gran músic i que la partitura sigui dolenta. Hi ha gent molt capaç, bona i molt útil per al país perquè l’experiència és important”. 
Va tenir paraules també pel paper desenvolupat per Andorra pel Canvi (ApC) en la legislatura. L’excap de l’executiu va ressaltar que “ApC va ser creat i concebut per anar contra la meva reelecció, o sigui, teòricament el col·lectiu que havia de reforçar i donar suport a les meves reformes, i com que era jo qui les feia no li van interessar”.
A la pregunta de si davant les crítiques que rebia d’Eusebi Nomen pensava que aquest seria un aliat socialdemòcrata, Pintat va insistir que “va ser una aliança d’urgència per anar contra alguna cosa i quan hi ha aliances per anar contra persones no és mai bo, ni aquí ni enlloc”.
Quant a la manca d’acord al Consell, va afirmar que “al carrer es detecta un desencís perquè tenim una crisi de cavall i de conseqüències i encara no n’hem vist l’abast”. En aquest sentit, va criticar la manera d’actuar d’alguns parlamentaris tot acusant-los de “preservar els seus interessos”.

diumenge, 3 d’octubre del 2010

Un País en orris?. Qui n´és reponsable?

Diari d´Andorra 3 d´Octubre de 2.010

L’oposició critica el PS per com s’avancen les eleccions

Joan Gabriel exigeix un full de ruta al Govern consensuat amb els grups parlamentaris o bé la dissolució immediata del Consell
A. Tugas / R. Poy / Agències - Andorra la Vella - 03/10/2010
Les primeres declaracions amb aire de precampanya no han trigat ni vint-i-quatre hores a aflorar, des que el primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Fer­ran Goya, va comunicar la decisió del partit de no acceptar el govern d’unitat i, per tant, celebrar eleccions generals a la primavera. Els líders dels dos grups de l’oposició no van estalviar crítiques, especialment pel fet que hagi estat el partit i no el cap de Govern, Jaume Bartumeu, qui ha fet pública la decisió.
El més contundent va ser el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, que va declarar que el PS “ha perdut tota la credibilitat” i està “desacreditat per seguir governant, perquè ells mateixos s’han tancat totes les portes”. El líder reformista va lamentar que la formació jutgi les accions del grup que presideix, com la d’assistir a una reunió de cònsols, i el va acusar de voler “confondre encara més” la societat andorrana.
També va lamentar la forma de comunicar l’avançament dels comicis, ja que considera “inadmissible que un partit marqui el ritme de les institucions”, i va recordar que és el cap de Govern el responsable de governar. També va llançar un avís amb relació als requisits que va suggerir Goya, de tancar la reforma fiscal abans d’anar a les urnes. “Cap partit ha d’ingerir en les negociacions per a les lleis tributàries”, va afirmar Gabriel, i va afegir-hi amb contundència que “o es fa un pla de ruta amb els grups o cal dissoldre el Consell la setmana vinent”. El grup reformista no té la intenció “d’acceptar aquestes condicions”, segons Gabriel.
Igualment, el president del grup Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va restar credibilitat a les declaracions de Ferran Goya, ja que “no pot ser que ara passi a governar el país una persona que no ha estat elegida pel poble”. També va acusar Goya de “mentir”, tot afirmant que “em costa molt creure el que ha manifestat sobre aquest pressupost de mínims”. Per Nomen, el PS està “enganyant”, i va acusar Goya d’estar “molt encès, atesa la relació que manté amb la ministra Vela”.
El primer secretari del PS es va afanyar a respondre als atacs de Nomen, tot declarant que “jo sóc el portaveu d’un partit, i en canvi, el senyor Nomen és el cap d’una banda”. També va ressaltar que “el cap de Govern té una feina, que és contactar amb els presidents de grup, i jo en tinc una altra, que és fer públic que ha decidit el partit”. Finalment, va ressaltar que la formació no havia volgut retardar més la publicació de la decisió, i que en tot cas “el comitè directiu ampliat és un òrgan legítim que va complir la missió”.

Ribas demana que tots pleguin
L’excap de Govern Òscar Ribas va expressar la sorpresa per la situació política, “a la qual no s’hauria d’haver arribat mai”, i va decantar-se per una renovació total de totes les forces polítiques. “Haurien de plegar tots, i ho lamento, perquè la majoria són bons amics meus, però el problema no és d’amistat, sinó de realitat”.
D’altra banda, el també exlíder de l’executiu Marc Forné va apuntar que “és un final de cicle”, i va instar el cap de Govern a tancar aviat la legislatura tot recordant que “jo vaig adquirir el ferm compromís de dissoldre’l en sis mesos i el vaig complir”. També Albert Pintat es va pronunciar, assegurant que la legislatura es podia considerar “un fracàs total” ja que “no s’ha resolt cap dels cinc o sis problemes clau del país”.
VELA AFIRMA "NO PODER COMPARTIR MÉS PROJECTES" AMB EL SÍNDIC
La ministra de Cultura, Susanna Vela, es va defensar públicament dels atacs que el síndic  general, Josep Dallerès, va pronunciar en un mitjà de comunicació, on qualificava l’expulsió de la directora del Cor dels Petits Cantors, Catherine Metayer, d’acte “repugnant” i “ignominiós”, a banda d’un àcid discurs contra el ministeri de Cultura que va durar sis minuts. En una carta oberta a Dallerès, la ministra declara que “no podré, a partir d’ara, continuar compartint projectes amb tu ni fer camí plegats”. En l’escrit, Vela manifesta el sentiment de “vergonya i tristesa” que la intervenció de Dallerès li va provocar, lamenta que hagués escollit “la via de la calúmnia, l’insult i l’acusació gratuïta” davant el cas Metayer, i considera que el síndic havia violat “els drets i la dignitat d’altres persones, entre elles la meva”. La ministra recorda en el  document les experiències professionals que Vela i Dallerès van compartir en el passat, i assegura que sempre havia treballat “fidel a unes idees” i amb lleialtat. També justifica el comiat de Metayer, tot al·legant que “vaig actuar motivada per l’honestedat”.

Paraules per a Josep Dallerès

No podré compartir a partir d’ara projectes amb tu
per Susanna Vela - 03/10/2010
Josep, escric aquestes línies per manifestar i manifestar-te la meva decepció, perplexitat, vergo­nya i tristesa davant de les teves paraules expressades a través d’un mitjà de comunicació.
Lamento profundament que una persona com tu, amb l’experiència política i la sensibilitat pròpia d’una persona de cultura, no hagi sabut trobar els mots adequats per solidaritzar-se amb una persona amb la qual t’uneix una llarga amistat, sinó que hagis escollit l’insult, la calúmnia i l’acusació gratuïta i injustificada tot violant els drets i la dignitat d’altres persones, entre elles la meva.
Nosaltres també fa molts anys que ens coneixem, vaig poder compartir amb tu l’experiència al ministeri de Cultura durant més de dos anys i a partir d’aquí hem anat treballant, des de llocs i per vies diferents, per fer d’Andorra un país millor, garantista, solidari i just.
He estat sempre fidel a unes idees i he estat lleial a les persones i tu ho saps. Josep, jo puc tenir molts defectes, però tu has actuat de forma injusta, no m’has donat ni la mínima oportunitat de defensar-me, ni m’has escoltat, tu ja tenies el veredicte i feia molts dies. La meva actuació ha estat motivada per l’honestedat i he rebut el menyspreu més absolut per part teva i, sincerament, no m’ho esperava.
Potser no t’has adonat que en defendre de forma absoluta certs drets no has respectat d’altres. Hauràs d’entendre que no podré, a partir d’ara, continuar compartint projectes amb tu i fer camí plegats.
Editorial

Irresponsabilitat

per - 02/10/2010
El Govern ha sortit molt erosionat de l’anomenat cas Metayer.
Després de defensar davant el Consell General a capa i espasa, però amb escassos detalls, la gravetat de les faltes que van dur a l’acomiadament fulminant i sense compensació econòmica de la directora del cor, ha acabat fent una marxa enrere humiliant. L’executiu no tan sols s’ha prestat que s’acabi presentant com una rescissió de contracte de mutu acord, sinó que abonarà la totalitat de la indemnització i del preavís, quinze mensualitats, el màxim que fixa la legislació. El ministeri de Cultura queda seriosament tocat en qualsevol dels escenaris possibles. Si les infraccions comeses per Metayer no eren tan greus per justificar l’acomiadament, no tan sols s’hauria posat en evidència una irresponsabilitat preocupant, sinó que s’hauria contribuït a causar un greu perjudici a l’honor de la persona que ha dirigit el cor durant vint anys. Si pel contrari, el Govern tenia documentades irregularitats tan greus per forçar la destitució immediata, seria alarmant que s’hagués prestat a sufragar a càrrec de l’erari públic una indemnització que tindria com a únic objectiu treure’s de sobre la pressió política i social que el cas ha generat i que suposaria que s’ha actuat amb evident arbitrarietat. I tot plegat enmig del desencís de cantaires, exmembres del cor i pares, que han expressat sense embuts la desconfiança en les dues institucions que integren el patronat i han abandonat els Petits Cantors. L’assaig d’ahir ja no es va celebrar per falta d’infants, que, en canvi, ja s’han adherit al nou projecte que dilluns comença a treballar sota la batuta de la mateixa Metayer. Els resultats de l’actuació del ministeri encapçalat per Susanna Vela són evidents. Una de les entitats culturals de referència, amb vint anys de trajectòria, s’ha desintegrat en tot just una setmana fruit de la destitució de la directora, que a més li ha costat a l’Estat 80.000 euros. El projecte artístic que es volgués desenvolupar en aquest cor resulta ja del tot irrellevant si no es disposa de la matèria primera bàsica: les veus dels infants.