dilluns, 10 de gener del 2011

Exietisteixen funcionaris correctes?

Segons el diari d´Andorra ...

Aleix Tugas - Andorra la Vellla - 10/01/2011
L’accés al centre des de la carretera de la Comella.
Tres agents penitencaris han rebut una denúncia per part de tres companys, que els acusen d’haver escoltat converses de telèfon privades al centre. Així ho van comunicar fonts properes a la Comella.
Els presumptes implicats serien encarregats, entre altres assumptes, d’atendre algunes de les trucades que arriben al centre. Les diferents versions explicades pels testimonis apunten que els denunciats escoltaven la conversa quan algú trucava i demanava per algun treballador de la presó.
De moment, hi ha tres denúncies perquè són tres les persones que consideren violat el dret a la intimitat, però aquests mateixos sospiten que podrien haver tingut lloc escoltes a més funcionaris. Per dir-ho, es basen en el fet que ells van descobrir que estaven sent escoltats de manera “totalament fortuïta”, perquè van escoltar sorolls estranys mentre parlaven. Per tant, entenen que en altres possibles casos no han presentat cap queixa o, senzillament, no ho saben.
Una errada en la infraestructura tecnològica que hi ha a la centraleta del centre podria ser la causa dels fets. Les mateixes fonts van explicar que fa un temps, quan es passava una trucada a una extensió, el responsable de respondre podia sentir la resta de la conversa aprofitant una llacuna que tenia la centraleta i que ara ja ha estat corregida. Aquest fet va originar que els agents acusats sentissin presumptament converses amb amics o familiars de les persones que han portat el cas a la Batllia.

Guerra entre funcionaris
Algunes fonts consultades van assegurar que el cas va passar ja fa molts mesos, i que ara s’ha fet arribar fins a la Batllia de manera interessada, perquè els afectats ja van resoldre el cas de forma amistosa quan es va produir. Una de les possibles causes serien els complements de responsabilitat afegida que el Govern té previst engegar per premiar alguns agents penitenciaris. Amb aquesta maniobra, hi ha qui pensa que es vol “desprestigiar determinades persones”, ja que els casos “ja estaven més que arxivats” des de feia temps. Algunes fonts asse­nyalen que “no és comprensible” que es vulgui “netejar el tema” si no és en el context de promocions internes que està a punt de viure el centre penitenciari.
Una altra versió apunta que els tres afectats haurien escrit una carta a la direcció del centre tot manifestant la queixa, per voluntat pròpia, i que la direcció hauria remès la missiva al Govern després d’haver estudiat el cas. Després de la corresponent consulta al gabinet jurídic, hauria estat el mateix executiu qui hauria instat els agents presumptament escoltats a acudir a la Batllia, a través de la secretaria d’Estat d’Interior. En qualsevol cas, les fonts apunten que “les escoltes van ser de curta durada”, i que fins i tot han estat qualificades com “una simple broma” per algun responsable del centre.
La Batllia ja va prendre declaració a una de les tres persones que han presentat denúncia, i demà mateix ho farà una altra. Encara no hi ha data definida per a la declaració del tercer agent penitenciari denunciant. De moment, la direcció del centre no té previst emprendre cap acció relacionada amb el cas.
LA DEMANDA CONTRA EL MINISTRE VÍCTOR NAUDI QUEDA EN PUNT MORT
La demanda que un sindicat penitenciari tenia previst engegar contra el ministre d’Interior, Víctor Naudi, ha quedat en punt mort. En un principi, dues de les tres agrupacions sindicals que hi ha a la Comella volien portar el ministre davant la Justícia per divulgació de dades confidencials, però de moment han decidit esperar a veure com gestiona el ministeri els problemes interns que s’estan donant entre la plantilla del centre penitenciari. Segons van explicar al Diari fonts de la Comella, el ministre va facilitar fa uns mesos el nom i cognoms de tots els expedientats, en una trobada amb representants dels funcionaris. En una sessió del Consell General, el mateix ministre va reconèixer que ho havia fet, i fins i tot va quedar reflectit com va demanar disculpes en una de les actes de la reunió. Els sindicats esperen ara si Interior compleix les promeses que va fer als treballadors pel que fa a la promoció interna.