diumenge, 1 de maig del 2011

Indefensió dels pacients


Editorial del Diari d'Andorra
Mesures cautelars




per - 30/05/2011

Els col·legis professionals, l’administració i, si escau, els tribunals, hauran de filar molt més prim en l’adopció de mesures provisionals, com ara una inhabilitació, vist com s’ha succeït l’afer del dentista jutjat la setmana passada.
I més quan s’ha sabut, en el marc de la vista oral, que hi ha denúncies recents contra la professionalitat d’un odontòleg, els dubtes sobre la qual van plantejar-se ara fa deu anys. El judici iniciat la setmana passada va analitzar onze denúncies de casos que s’haurien produït entre el 2001 i el 2005. Responsables tant del col·legi professional com de la CASS van reconèixer, però, que de queixes i situacions anòmales en què van haver d’intervenir n’hi havia moltes més. No van voler donar xifres. Però sí que van parlar d’una llarga llista. Malgrat les queixes sorgides, el fet que durant dos anys seguits s’hagués de constituir una comissió de seguiment per avaluar la intervenció del dentista i, finalment, la decisió del col·lectiu que reuneix els odontòlegs de portar la situació a la fiscalia, el dentista posteriorment processat va  poder continuar treballant. Sí, va ser desconvencionat per la CASS durant un any. Però la seva consulta va continuar rebent pacients. El ministeri de Salut era coneixedor de l’afer i tampoc no va adoptar cap mesura que impedís frenar noves negligències. Caldrà veure ara de quins anys daten les noves denúncies aparegudes. Els odontòlegs han reconegut haver enviat a la fiscalia, recentment, dos casos més. El ministeri públic també ha admès tenir diversos expedients damunt la taula. I el propi afectat va reconèixer a la vista que després de les onze denúncies que ara s’estan jutjant hauria tingut un parell de plets més. Massa dubtes sobre l’actuació d’un professional de la salut. Una responsabilitat prou sensible i amb què s’ha d’actuar, d’una banda, amb diligència i celeritat. I, de l’altra, amb tota la precaució i prevenció possible atès que una errada en aquest sector pot tenir unes conseqüències molt greus com hauria tingut en alguns dels casos jutjats fins ara. Per això cal que s’estableixin mecanismes –o s’apliquin degudament, atès que en moltes ocasions el marc legal ja ho preveu– que evitin que aquell professional, aquell actor sobre l’actuació del qual hi ha moltíssims interrogants pugui continuar exercint de manera impune.
--- Presumpció d'innocència si, però informació també. Els pacients tenen que connèixer el nom del dentista. Per evitar caure en les seves suposades males pràctiques. És una vergonya que des del 2001 es sàpiguen de casos i que la fiscalia no faci rés. Qui és aquest Sr?.