dilluns, 4 d’octubre del 2010

Més de la Metayer & company

El periòdic d'Andorra
Auditories demolidores
dilluns, 4 d'octubre de 2010 03:00


Els informes en mans del Consorci titllen de "molt baix" el nivell vocal i parlen de "frau"
Denuncien la deriva "personalista" del Cor i que s'hi prima l'"espectacularitat" sobre la formació
I. A. // A. L.
ESCALDES-ENGORDANY


Nou capítol en el serial Metayer, ara al marge --o potser no tant-- del cèlebre concert del 4 de setembre que va precipitar la destitució fulminant de l'exdirectora: els dos informes en mans del Consorci dels Petits Cantors --un d'encarregat per la mateixa entitat i elaborat per Joaquim Piqué, exdirector de l'Escolania de Montserrat, amb data del 10 de febrer del 2010, i el segon firmat per un altre professional del cant coral i datat al novembre del 2007-- dibuixen el precari panorama musical i fins i tot logístic en què, segons els autors, es troba el Cor Nacional; assenyalen els vicis i els culpables de la situació, i proposen finalment les línies generals del nou model que es pretén implantar a partir d'ara.

El més antic és també el més demolidor dels documents, als quals ha tingut accés EL PERIÒDIC. Després d'assistir a una actuació dels Petits Cantors, l'autor hi afirma que la tècnica vocal amb què canta el cor, "que utilitzaven alguns directors fa anys", és un dels primers aspectes que s'hauria de canviar. I al.lega com a prova que el treball del cor "mai no té en compte l'afinació i, per tant, cau al primer compàs de música". Analitza seguidament i amb esperit molt crític la presència de veus d'home amb què sovint es reforcen les actuacions, i conclou que "si el cor ja mostra un nivell molt baix en l'apartat de les veus de nens, quan s'hi incorporen tenors i baixos s'acaba de veure la poca exigència del projecte".

L'autor també qüestiona que els nens "no aprenguin el llenguatge musical", i que se'ls requereixi cantar repertoris "més difícils dels que el cor podria interpretar"; se sorprèn de la dicció "poc cuidada" dels temes cantats en anglès i en alemany, "quan la correcta pronúncia d'un idioma és el mínim que que li hem d'exigir a un director", i acusa directament Metayer de culpar "sempre" els altres de les seves "mancances": "Els nens desafinen, no se saben les obres o no segueixen el tempo; la directora mai no hi té res a veure". La conclusió final no pot ser més contundent: "Si fos el cor parroquial d'Encamp, hauria dit que cal millorar algunes coses. Ara bé, si escolto el Cor Nacional d'Andorra, sincerament, considero que estic davant d'un frau".

L'auditoria de Piqué --que, diu, va assistir a diversos assajos i va mantenir un contacte directe amb Metayer-- confirma dos anys més tard les conclusions d'aquest primer informe. L'exdirector de l'Escolania de Montserrat constata que només reben formació vocal els solistes; torna a qüestionar la presència de veus d'home a la formació perquè, diu, condiciona excessivament el repertori; se sorprèn que els nous membres del cor s'hi incorporin directament sense cap formació vocal i musical prèvia i qüestiona que les peces noves s'aprenguin a base de repetir-les "tantes vegades com faci falta", precisament per la incapacitat de llegir les partitures. Piqué va una mica més enllà i titlla d'"arriscades" programacions "espectaculars" que pretenen "impressionar" per justificar una excel.lència "que no és real", i donar una imatge de solvència "que no existeix".

Diari BonDia
Encamp acull avui el primer assaig del cor alternatiu dels petits cantors     
Nacional - Cultura
Escrit per A.B.  
Diumenge 03, Octubre de 2010 19:40


La creació d’un nou cor dels petits cantors alternatiu a l’oficial va prenent forma, sobretot avui, quan aquesta tarda es farà el primer assaig amb Catherine Metayer al capdavant.

L’anunci va arribar dijous a través de la xarxa social Facebook, en què, sota el nom de Petits Cantors d’Andorra a l’exili, els seus membres explicaven que començaven assentar les bases del que volen que es converteixi en un nou cor dirigit per Metayer.
Tot i que en un principi s’havia convocat el primer assaig per divendres passat coincidint amb l’assaig que dirigirien Jordi Barceló i Oscar Sánchez ‒Gerard Claret no hi podia acudir perquè tenia un altre compromís‒, finalment serà avui a les 18.30 a l’hotel Guillem d’Encamp.
Joaquim Tomàs, un dels creadors de la pàgina Petits Cantors d’Andorra a l’exili, va explicar al BONDIA que la posada en marxa del nou cor ja és un fet. De moment ja s’ha posat fil a l’agulla per buscar patrocinadors per poder finançar el projecte, que serà de caràcter privat. El mateix Tomàs va assenyalar que el bufet d’advocats de Marc Forné serà, en principi, l’encarregat de configurar els estatuts i d’assessorar-los gratuïtament.
Per tirar endavant la iniciativa comptaran amb l’ajuda de particulars, tant per al finançament com per disposar d’algun local a Encamp perquè el cor pugui assajar. A més, el creador de Petits Cantors d’Andorra a l’exili també va explicar que “intentarem fer tantes cantades com puguem en bodes, comunions i celebracions similars”.
D’altra banda, i després d’una setmana tensa, Tomàs va recordar que tots els cantors donen suport a Metayer i que el projecte neix precisament amb aquesta voluntat.
Pel que fa al Cor Nacional dels Petits Cantors oficial, el Govern no ha fet públic encara qui serà el substitut de Metayer, un càrrec de direcció artística que de moment ocupen Jordi Barceló, Gerard Claret i Oscar Sánchez.
Referent a l’assaig que havien de dur a terme Barceló i Sánchez divendres, no es va poder fer, ja que segons Barceló només hi van acudir uns “tres o quatre infants”. Caldrà veure, doncs, quin curs segueixen els dos cors ja que, segons han informat diferents fonts, és prevista per a aquesta setmana una reunió que podria aportar novetats sobre el futur de les formacions. Tot i els desacords que s’han donat entre les diferents parts al llarg dels darrers dies, el que tenen clar tant els cantors com els pares dels infants, així com expetits cantors, és la voluntat que no desaparegui el cant coral entre els infants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada