diumenge, 26 de setembre del 2010

Batlle contrevertida, conflictiva i justícia viciada

JUSTÍCIA
La Batllia carrega a l’UTE el cost dels informes pericials sense poder-ho fer
Els diners aportats per l’adjudicatària de les obres, mig milió d’euros, ja s’han gastat

T. Solanelles / R. Poy - Andorra la Vella - 26/09/2010

La instrucció de l’accident laboral mortal que hi va haver el novembre de l’any passat a les obres de construcció del pont del túnel dels Dos Valires, a la Massana, avança no sense complicacions i decisions controvertides.

Una de les mesures més discutides adoptades per la batlle encarregada del cas, Maria Àngels Moreno, ha estat carregar a la unió temporal d’empreses (UTE) adjudicatària dels treballs –formada per Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol– el cost dels informes pericials. El Tribunal de Corts ja ha resolt que Moreno no podia adoptar aquesta decisió perquè encara no s’han establert les responsabilitats de les diferents parts implicades. El conflicte transcendeix just a les portes que la batlle comenci a prendre declaració en qualitat d’inculpats a una dotzena de persones que podrien tenir responsabilitat arran del succés que va costar la vida a cinc operaris.
La decisió de la instructora, ara contravinguda pel Tribunal de Corts, és més difícil de solucionar, atès que la provisió de fons aportada per l’UTE seguint els mandats de la batlle ja s’ha exhaurit. Els informes encarregats per la responsable judicial del cas són molt cars. Per aclarir exactament els fets no s’estan retallant recursos. I fonts properes a la investigació han assegurat que es va reclamar a l’adjudicatària dels treballs “alguns centenars de milers d’euros. Pràcticament mig milió d’euros”. I la partida dipositada ja s’hauria gastat per a l’elaboració de l’informe que fa unes quantes setmanes els pèrits contractats per la Batllia ja van lliurar a la instructora, que el farà servir de base per prendre qualsevol decisió a partir d’ara. Especialment, per si decideix processar algunes de les persones que té previst escoltar en els propers dies.
Segons les fonts consultades, un cop se li va exigir la provisió de fons, l’UTE va optar per fer l’aportació exigida perquè no se l’acusés de voler posar pals a les rodes però, seguidament, va interposar un recurs davant el Tribunal de Corts, amb l’argument que no havia de fer-se càrrec d’unes despeses que encara no és clar qui haurà d’afrontar, perquè encara no s’han determinat les responsabilitats i, en el pitjor dels casos per a l’adjudicatària, molt probablement, de trobar-la culpable, no seria en solitari. El tribunal hauria acollit essencialment l’argumentació de la recurrent per deixar sense efecte la decisió de la batlle. Els diners, però, ja s’han esfumat.

RMD RECORRE AL CONSTITUCIONAL PELS INTERROGATORIS

RMD Kwikform Ibèrica ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra els interrogatoris que la Batllia va practicar als treballadors de l’empresa. Cal recordar que sis responsables d’aquesta companyia, encarregada del mecano que aguantava el vial esfondrat, han estat imputats per la batlle. La defensa d’RMD ja hi va recórrer davant la Batllia perquè considerava que no s’havien respectat els drets dels seus clients. La petició va ser rebutjada amb l’argument que els interrogatoris als treballadors es van fixar en qualitat de testimonis, mentre que els empleats d’RMD consideren que els van tractar com a imputats des del primer moment però sense el dret a l’assistència d’un advocat. Aquelles declaracions haurien estat la base de la imputació posterior. La defensa al·lega que la Batllia, en el moment en què cregués que els afectats podien passar a ser acusats, hauria d’haver aturat l’interrogatori (en què participaven els pèrits judicials que han elaborat l’informe del sinistre), i els hauria d’haver permés l’assistència lletrada, a més que gaudissin de la resta de drets per la condició d’imputat. RMD també ha portat al Constitucional la impugnació del perit nomenat per la Batllia, Michel Virlogeux, ja que es considera que hi pot haver dubtes sobre alguna de les seves actuacions. A conseqüència d’aquests dubtes es deriva que tant l’informe del sinistre com la resta de treballs estarien viciats des del principi.

*** La mateixa Batlle va ser la responsable de les intervencions telefòniques dels signants de l'informació que llegiu publicada al Diari d'Andorra avui, per aixó l'hi van estirar les orelles, i també de l'imputació del Cabot per l'escàndol de les contrasenyes.

3 comentaris:

  1. El cas de les "intromissions" als dos periodistes del diari el porta l'advocat Sr. Silvestre i fonts properes indiquen que han portat el cas a Strasbourg.

    El diari no s'ha posat al costat ni ha ajudat als perjudicats.

    la pantoja

    ResponElimina
  2. Com sempre el diaret "El Caso de Andorra" esta al corrent de la moguda judicial.
    A veure si Govern posa aviat en pràctica una llei i acaben amb corrupció informativa del funcionaris que s'en van de la llengua.

    ResponElimina
  3. Doncs jo trobo que la Moreno és una magnífica Batlle. Com ella haurien de ser tots els batlles, justos, equitatius, treballadors, resolutius, eficients, intel·ligents i independents. Hble. Sra. Moreno si llegeix aquest blog ànim que ho està fent Super-be.

    ResponElimina