dijous, 30 de setembre del 2010

Així "funcionen".

Del Periòdic d'Andorra

Un aute reconeix la vulneració de drets i declara nul tot un procés
dijous, 30 de setembre de 2010 03:00

La causa implicava diversos processats per ús fraudulent de targetes de crèdit
La Policia va obtenir proves sense dir als sospitosos quina era la seva condició
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA



El Tribunal de Corts va notificar ahir un aute pel qual estima la qüestió prèvia presentada per l'advocat de la defensa en una causa per ús indegut de targetes de crèdit --secundada pels lletrats dels altres processats en el mateix cas-- i declara la nul.litat de les proves i del conjunt del procediment judicial. Així doncs, el tribunal dóna la raó als lletrats, en el sentit que, durant el procediment, es van vulnerar els drets fonamentals dels processats a la defensa i a un procés degut.

El 6 d'octubre de l'any passat, l'advocat Josep Antoni Silvestre va plantejar un seguit de qüestions al Tribunal de Corts, a les quals es van adherir els advocats de la resta de processats en la mateixa causa. L'origen d'aquestes qüestions prèvies es troba en el fet que la Policia va iniciar la investigació del cas l'any 2002, arrel d'una comunicació que havien rebut d'un jutjat de Lleida. En aquesta comunicació, se'ls informava que una investigació relacionada amb l'ús fraudulent d'unes targetes de crèdit a l'Estat espanyol evidenciava que algunes de les operacions s'havien fet al Principat.

Davant del Tribunal de Corts, Silvestre va assenyalar que, d'acord amb la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners producte de la delinqüència internacional, la petició d'ajuda a Andorra s'hauria d'haver fet, en realitat, a partir d'una comissió rogatòria. A partir d'aquesta primera errada procedimental, però, es van començar a acumular un seguit de despropòsits.

SENSE LECTURA DE DRETS
De fet, la Policia es va presentar als establiments investigats i va requerir un seguit d'informació, sense comunicar als implicats que eren sospitosos de cometre un delicte ni fer-los la lectura dels seus drets. D'aquesta manera, la informació i documentació que la Policia va compilar aleshores tampoc no es va obtenir correctament i, a la pràctica, es van vulnerar els drets a la defensa i a un procés degut. Així ho van creure els advocats del cas, adherint-se a la línia argumental encetada per Silvestre, i així ho va estimar el Tribunal de Corts en l'aute que va fer públic ahir al matí.

L'aute fa referència a la doctrina del fruit de l'arbre enverinat, per la qual no es poden admetre les proves obtingudes amb la vulneració dels drets o les llibertats fonamentals. I és que el conjunt del procés es va basar en aquelles primeres proves. earasa@andorra.elperiodico.com


Del Diari d'Andorra


     

30  Setembre  2010  10:54


Anul·lat un cas per una investigació il·legal
Anul·len el cas d’un suposat frau amb targetes perquè ni la policia ni la Batllia no van usar els procediments correctes


Toni Solanelles - Andorra la Vella - 30/09/2010

Els processats, haurien usat targetes clonades.
El Tribunal de Corts ha anul·lat, de dalt a baix, el cas d’un suposat frau que s’hauria comès mitjançant la utilització de targetes de crèdit clonades perquè ni la policia ni la Batllia no haurien seguit els procediments legalment establerts.
En un aute notificat ahir, el  tribunal considera que la investigació del cas, que es remunta al 2002, va vulnerar el dret fonamental a la defensa i a un procés degut. I com que els elements que van servir per iniciar el procés s’haurien aconseguit il·legalment, el tribunal ha resolt que tot el sumari està contaminat i deixa l’afer, pel qual hi havia cinc empresaris processats, sense efecte.
El cas ja no es va arribar a jutjar. El dia de la vista, el lletrat defensor d’un dels processats, Josep Anton Silvestre, va plantejar la qüestió prèvia que ara ha resolt el tribunal. Hi havia tres eixos fonamentals en què sustentar la demanda de nul·litat de la causa. En l’aute, el magistrat ponent se centra especialment en un d’ells. La policia va començar a investigar l’afer arran d’una demanda de la guàrdia civil de Lleida, que seguia un cas similar i sospitava que tenia connexions amb el Principat. Els empresaris processats, suposadament, emetrien factures falses per poder efectuar cobraments amb les TPV gràcies a les targetes falses que els facilitaria una persona que no s’hauria pogut determinar i amb qui tindrien connivència. De fet, es va arribar a acusar els processats, per als quals es demanaven importants penes de presó ferma, de formar part d’una xarxa internacional.
Però la investigació, com ha confirmat l’aute del Tribunal de Corts, es va fer sense cap mena de control jurisdiccional. La policia va tirar pel dret sense esperar les pertinents comissions rogatòries, que és el que estableix la Llei de cooperació internacional que cal fer. Ja per això sol, els magistats consideren nul·les les proves obtingudes. I per la teoria jurídica de l’arbre enverinat invaliden tot el procés. Un sumari al qual, a més, s’hi haurien incorporat les transcripcions d’escoltes obtingudes arran d’un altre cas que res tenia a veure amb aquest (l’afer Planxas, relatiu al tràfic d’estupefaents) sense que cap part pogués participar en la seva tria. Finalment, i quan els agents van anar a recercar documentació als empresaris que després serien detinguts, no se’ls va informar, per exemple, del seu dret a no declarar o a no explicar fets que els poguessin anar en contra. La policia va calcular, el 2002, que el suposat frau hauria pogut arribar a 221.000 euros. S’haurien usat un centenar de targetes.


Dijous, 30 de Setembre de 2010 09:59 Enviat per Juan Pere Link del comentari

El Silvestre es un crack! es l'únic advocat del Pais capaç de nadar contra corrent i lluitar per les causes justes. La resta dels Advocats fan més d'economistes-banquers que de lletrats. Chapeau Josep Anton!

Bravo per l'advocat (va fer la seva feina, malgrat que defensi uns xoriços) però quina pena per la Justícia! ...i ningú dels que són comissaris, secretaris judicials, batlles...no ho va veure???? Ara entenc moltes coses...

*** El Sr. Silvestre defensa el cas del periodista que signa la informació del DdA i és el millor d'Andorra i amb ètica professional.
A veure si els de l'edifici del Ministeri de l'Interior aprenen les lleis.
Per cert, el 2002 no era la èopca del Betriu?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada