divendres, 10 de setembre del 2010

Pais!

El TC avala l'assistència lletrada a tots els detinguts des de l'inici

L'organisme declara inconstitucionals articles i incisos del Codi de Procediment Penal
La mesura podrà fer-se efectiva des d'avui mateix, segons afirma el Col.legi d'Advocats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY


El Tribunal Constitucional (TC) va dictar sentència aquest 7 de setembre passat amb relació al conflicte per la presència d'assistència lletrada des del primer moment de la detenció. Segons el TC, són considerats nuls i, per tant, contraris a la Constitució andorrana, l'incís "al cap de 24 hores de la detenció" corresponent a l'apartat D de l'article 24 del Codi de Procediment Penal, així com els incisos "transcorregudes 24 hores de la seva detenció" i "transcorregut el termini de 24 hores a partir de la detenció" de l'article 25.1.

A la pràctica, aquest pronunciament del Tribunal Constitucional significa que declara inconstitucional el fet que el detingut no disposi d'un advocat des del primer moment de la seva detenció. En conseqüència, la Policia haurà d'avisar immediatament en el moment de l'arrest d'aquest dret a tots els detinguts.

La sentència es va fer pública ahir, tot i que es va resoldre el dimarts passat. Aquesta notificació arriba després que el Tribunal de Corts dictés, a final del mes de març d'aquest any, quatre autes demanant la intervenció del TC per considerar inconstitucionals els esmentats articles. L'argumentació es basava en l'article 10 de la Constitució (sobre el dret a un procés degut i a un judici just i equitatiu) i la recent jurisprudència del Tribunal dels Drets Humans sobre aquest punt. La sentència del Tribunal Constitucional també fa referència al pronunciament del Consell Constitucional de França, dictada el dia 30 de juliol passat.

SATISFACCIÓ DEL COL.LEGI
El Col.legi d'Advocats va mostrar ahir la seva plena satisfacció davant del pronunciament del Tribunal Constitucional. La decisió del TC afecta directament els processos suspesos que "han originat les quatre accions d'inconstitucionalitat" i, segons va explicar a l'ANA el degà del Col.legi d'Advocats, Jean Michel Rascagneres, "aquest termini no es pot aplicar i jo entendria que a partir de demà serà necessària la presència d'advocat des del primer moment de la detenció policial" va manifestar. El degà del col.legi hi va afegir que si no es fa així "ens trobaríem davant d'una nul.litat de la detenció policial o de les actuacions i interrogatoris fets durant la detenció policial".

El degà del col.legi va mostrar-se molt satisfet per la sentència, ja que "una vegada més" va declarar, "el Tribunal Constitucional dóna a la Constitució una interpretació progressista i de preocupació per la defensa dels drets fonamentals".

Amb la resolució del TC es posa punt final a una reivindicació històrica del Col.legi d'Advocats, i que l'actual Executiu sempre ha defensat que calia modificar. Aquest any, i partint de la trobada del mes de gener entre el cap de Govern i el col.legi, es van accelerar els esdeveniments. Ja al mes de febrer van iniciar-se les primeres peticions per part d'advocats de suspensió de vistes per manca d'assistència lletrada al detingut. Els lletrats sol.licitaven al Tribunal de no continuar amb les vistes, ja que va considerar no vàlides les declaracions que hauria fet el seu defensat al cos policial. En tots els casos el Tribunal va decidir continuar la vista, en espera de la decisió d'un organisme superior que dictés resolució.

Un cop sentenciada la obligació de tenir un advocat des del primer moment de la detenció, ara caldrà treballar en l'escull sempre destacat pel PS, el de la necessitat de disposar d'advocats de guàrdia les 24 hores del dia amb les implicacions econòmiques i organitzatives que això representa per al país. societat@andorra.elperiodico.com





Diari d'Andorra
Dallerès vota en contra de la majoria pel preu fixat per una parcel·la del Pas

Abel Gallardo - Encamp - 10/09/2010

El cònsol menor es va desmarcar de la majoria. (Arxiu)
En una de les votacions del consell de comú d’Encamp que es va celebrar ahir hi va haver una situació atípica. El cònsol menor, Gabriel Dallerès, es va desmarcar de la resta de la majoria en un dels punts de l’ordre del dia i va votar en contra de la venda per 1,8 milions d’euros d’uns terrenys situats a la desviació del Pas de la Casa, en direcció França.

Dallerès va assegurar que discrepa del preu i que hi va votar en contra perquè a la resta de la majoria li semblava bé. Considera que el comú ha de rebre tres milions quan els vengui a la societat As de pic. Es tracta d’uns terrenys que estan entre dues parcel·les, que ja són propietat d’aquesta societat. Aquest sòl té uns vuitanta metres quadrats, seixanta dels quals són edificables. “No es pot subhastar perquè no s’hi pot construir només en aquest ter­reny”, va comentar ahir el cònsol major, Miquel Alís.
Dallerès explica que la venda d’aquests terrenys comportarà una plusvàlua d’aquest indret perquè la societat As de pic hi podrà construir un sol edifici en comptes de dos, i que el comú els cedirà finalment a “massa bon preu”. Per la seva banda, Alís considera que l’administració parroquial adquirirà una bona quantitat d’aquesta operació perquè van encarregar un informe per determinar el preu del solar. L’estudi indicava que el valor era d’un milió d’euros. “La venda es farà per sobre del preu de l’informe”, va indicar Alís. El cònsol major va voler treure ferro al fet que el vot de Dallarès en aquesta qüestió fos diferent al de la resta de la majoria i va afirmar que “a vegades els consellers calculen preus pel seu compte”.


QUIRÓS RENUNCIA A LA DEDICACIÓ EXCLUSIVA

La consellera d’Administració, Joana Quirós, deixarà de tenir dedicació exclusiva al comú d’Encamp. Ho va anunciar ahir el cònsol major. És la mateixa consellera que ha demanat no tenir la dedicació exclusiva al·legant motius personals. De fet, Quirós no era present a la sala del consell. A partir d’ara continuarà en el seu càrrec, al capdavant del departament que dirigeix actualment, però a temps parcial. El cònsol major no va fer més referències a aquests canvis, i es va limitar a lloar la tasca que fins ara ha realitzat la consellera d’Administració a la corporació. “Des d’aquí vull agrair a Joana Quirós tota la feina que està realitzant”, va declarar el mandatari encampadà en el consell de comú d’ahir. (People)

1 comentari:

  1. Holas,
    No té rés a veure amb la noticia però he trobat aixó que fa reflexionar :

    Comprendre la crise

    Des dettes et des ânes (Insurgente)

    Une histoire aussi vraie que la vie elle-même

    Un jour, on demanda à un éminent expert en Finances d’expliquer cette crise économique d’une façon simple pour que Monsieur Tout-le-Monde puisse en comprendre les causes.

    Voici son explication.

    Un individu se présenta un beau jour dans un village où il n’avait jamais mis les pieds auparavant et il offrit, à tous ses habitants, 100 € pour chaque âne que ceux-ci voudraient bien lui vendre.

    Une bonne partie des habitants lui vendirent aussitôt leurs ânes.

    Il revint le lendemain dans ce même village et offrit un prix encore plus élevé, soit 150 €, pour chaque âne, et une fois encore une grande partie des habitants lui vendirent leur âne.

    Les jours suivants, il offrit 300 € et les habitants qui ne l’avaient pas encore fait vendirent les derniers ânes existants.

    Constatant qu’il ne restait plus un seul âne dans le village, il offrit 500 € par tête en faisant savoir qu’il passerait les acheter dans huit jours et il quitta le village.

    Mais le lendemain, il envoya sur place son associé avec les ânes qu’il avait achetés dans ce même village et avec ordre de les proposer à 400 € l’unité.

    Face à la possibilité de faire un bénéfice de 100 € dès la semaine suivante, tous les villageois achetèrent ses ânes à 400 € par tête et celui qui n’avait pas assez d’argent en emprunta. Au bout du compte, les habitants du village achetèrent tous les ânes du canton.

    Comme il fallait s’y attendre, cet associé disparut tout comme avait disparu son collègue et plus jamais on ne les revit.

    Résultat : le village se retrouva plein d’ânes et endetté jusqu’au cou.

    Telle est l’histoire que raconta cet expert en Finances.

    Observons la suite des évènements.

    Ceux qui avaient emprunté de l’argent ne pouvant plus revendre leurs ânes furent dans l’incapacité de rembourser leur emprunt. Et ceux qui avaient prêté l’argent vinrent se plaindre auprès de la Municipalité en expliquant que s’ils ne rentraient pas dans leurs fonds, ils seraient ruinés et que, comme ils ne pourraient plus continuer à prêter de l’argent, c’est tout le village qui connaîtrait la ruine.

    Pour que les prêteurs ne se retrouvent pas en banqueroute, le Maire, au lieu de donner de l’argent aux habitants du village pour payer leurs dettes, le donna aux prêteurs. Mais ces derniers, même après avoir retrouvé une grande partie de leurs fonds, ne firent pas un trait sur les dettes des habitants du village lequel continua à être tout aussi endetté qu’avant. Le Maire dilapida le budget de la commune laquelle se retrouva également endettée. Alors il se tourna vers les autres communes et leur demanda de l’argent, mais ces dernières lui répondirent qu’elles ne pouvaient pas l’aider parce que puisqu’elle était ruinée, elles n’étaient pas sûres de pouvoir récupérer les sommes qu’elles lui prêteraient.

    Résultat :

    Les petits malins du début de l’histoire sont pleins aux as.

    Les prêteurs ont vu leurs gains assurés et, désormais, un tas de gens leur verseront les remboursements d’emprunts avec les intérêts et ces prêteurs auront, en outre, un titre de propriété sur des ânes désormais dévalués avec lesquels jamais les habitants du village ne parviendront à éponger la totalité de leurs dettes.

    Beaucoup de gens sont ruinés et ont définitivement perdu leur âne.

    La Mairie est également ruinée.

    Résultat, mais est-ce le dernier ?

    Pour résoudre tout ça et sauver le village, la Mairie baissa le salaire de ses fonctionnaires.

    Je pense qu’on devrait aussi comptabiliser les habitants des villages dans le nombre d’équidés. (- :

    Ainsi que tous ceux qui continuent de penser qu’on peut "organiser" le capitalisme avec un visage humain ou qu’un capitaliste peut être honnête et rester capitaliste.

    ResponElimina