dilluns, 6 de setembre del 2010

Bla bla (i continuen després de 14 anys)

La Tribuna

Mai per aquest camí

Una altra Andorra és possible, però no pel camí que utilitza el Cap de Govern, que ha d’aprendre a acceptar les opinions dels altres encara que no li agradin. Ha de rectificar, governar i respectar




per Joan Gabriel i Estany - 06/09/2010



Un divendres qualsevol de setembre, és el dia 3 d’un 2010. La lectura dels diferents mitjans escrits del país parlen de la possible dimissió d’un company parlamentari, al migdia es confirma la notícia, sembla un començament de tardor calent i enrarit.
S’anul·la “la cacera de l’isard” i encara no hem celebrat la festivitat de Meritxell. El Sr. Cap de Govern d’Andorra ens delecta amb unes declaracions a la premsa al més pur estil novel·lesc que podria inspirar, fins i tot, si visqués, l’insigne escriptor Alexandre Dumas.
La taula de turisme, sensatament, s’uneix a la de comerç i dóna suport als comerciants emprenedors de les Valls per tal que el Govern rectifiqui el decret de tancament dels diumenges a la tarda, en uns moments difícils per a tothom, i restableixi el dret a treballar i a sobreviure a la tempesta turbulenta que plana en l’economia nacional i del gris panorama que el sector dels treballadors està sofrint.
La CEA se suma a la legitima demanda d’anul·lar el famós decret, suposadament conciliador, segons el Cap, però en tot cas desafortunat per a tots els col·lectius, actors socials i econòmics de les Valls.
Els sindicats d’Andorra se solidaritzen amb els comerciants, reclamant que es doni solucions per poder atreure més turistes i poder treballar millor, posició constructiva que crec que es mereix el més alt grau de reconeixement i de respecte.
Alhora, un representat públic del Partit Socialdemòcrata en un article d’opinió el mateix dia, justifica l’arribada de la volta ciclista d’Espanya el dia de Meritxell, pels grans beneficis que portarà a l’economia andorrana, un dia que per cert tot està tancat i com molt bé comenta l’autor en l’escrit, va triar Govern. Increïble, oi?
Deia que tot just comencem el curs polític de tardor i ja hem sentit tots els arguments necessaris per no votar el pressupost, de les altures ordinenques en un dinar popular a l’aire lliure a la Vall de Rialb, un altre representat públic socialdemòcrata afirmava: “Val més que no ens votin el pressupost, perquè ens faran pixar sang.” Deu ser l’efecte de l’altura i el sol, que combinats produeixen efectes d’oratòria inesperats.
Veiem per un costat unes reaccions de poc respecte vers les persones que, compromeses amb el progrés i el benestar d’Andorra, opinen de diferents col·lectius, legítimament, i són atacades frontalment en una batalla de baixa volada que ni de vol gallinaci es podria tractar pel Sr. Cap de Govern, que fins i tot té la delicadesa de posar nom i cognoms als suposats atrevits que han gosat contradir la seva voluntat. Vagi per endavant el nostre més sincer suport i agraïment a totes aquelles persones d’Andorra compromeses amb el país, que dels sindicats, associacions, taules i altres col·lectius s’esmercen a trobar solucions en els camins de la prosperitat i del benestar.
El respecte i el suport institucional que tots els governs d’Andorra han donat als col·lectius queden avui relegats, per la política del canvi, a amenaces i acusacions per part del més alt dignatari del nostre Govern. Primer li va tocar a l’EFA, després a la CEA, amb poc temps a l’APAC i divendres passat li va tocar el torn a la taula de turisme i els sindicats. Tot apunta que la Cambra de Comerç serà en breu el pròxim objectiu. Potser el Sr. Cap de Govern te raó i una enquesta ho solucionarà, o potser la societat andorrana no està prou madura per entendre decisions irracionals que no aporten més que tristesa i desesperació al futur de tots i al present.
Reconeixem l’esforç i l’aportació positiva en pro del país a totes aquelles persones que serveixen d’instrument polític a un Govern cansat, inoperant i incapaç d’admetre errors per poder rectificar i sobretot gens susceptible d’acceptar la crítica. Aquesta manera d’actuar, Sr. Cap de Govern, no és la que s’espera de cap persona publica i menys la del màxim responsable d’un país.
Li hem demanat durant molt temps que governi, li hem ofert lleiasltat institucional i vostè continua fent d’oposició, no tan sols al Consell, sinó que ara també amb tota la societat, potser és el moment que comencem a canviar el to, a reconèixer les pífies i a actuar. Andorra es mereix el millor, potser el fet de voler ser “Proper” li acabarà de fent perdre els “Papers”.
Esperem que aquests episodis d’inspiració novel·lesca i les actuacions d’atacs personals d’estil goyesc, a què malauradament ja ens estem acostumant, donin pas a centrar el debat en el terreny de les solucions, en el d’acceptar la critica i els errors i que no continuïn pel camí quixotesc de la cavalleria justiciera, fregant la vulgaritat i portant a l’arena del circ mes roí els debats inexistents de progrés i de futur.
Una altra Andorra és possible, però mai per aquest camí. Si vol ser respectat, respecti. Si vol ser valorat, aporti solucions, i si vol ser escoltat, aprengui a acceptar l’opinió dels altres, encara que no li agradi. Si vol fer de Cap de Govern, ajudi a poder treballar mentre hi siguem a temps, deixi’s ajudar i garanteixi els legítims drets de tothom. Rectifiqui, governi i escolti, i sobretot respecti. Andorra i la seva gent s’ho mereix.
 

"Joan Gabriel
Nascut el 28 de novembre del 1963 es menbre del Partit Lliberal i va ser president del Consell General del 2005 al 2009. Abans va ser cònsol menor de la Massana i secretari general del PLA.

És el fundador de la Coalició Reformista per les generals del 2009 on només va obtindre el 25,1% o sigui 11 escons sobre 28."




*** Només per la feina mal feta per part del PLA durant les anteriors legislatures ja desautoritza les vostres crítiques.
 Abans PLA (dictadura i prepotència) i ara Coalició Reformista?. Vinga va, que preneu el poble per idiotes?.

Contraban de tabac i altres, adulteració de sucre comprat a baix preu i re-exportat cap a Espanya,bancs amb operacions més que dubtoses,constitució d'empreses amb prestanoms en despatxos d'advocats, etc.

Si Andorra a esdevingut gran i ric (encara que alguns bancs i empresaris ara sen vagin a d'altres indrets després de haver guanyat els diners a lo País) a estat gràcies als visitants i treballadors estrangers que han ajudat a tirar endavant.

En quant a l'afer del tancament del diumenges a la tarda cal sospesar-lo en calma.
Si és cert que lo País -sobreviu- amb el comerç i els treballadors cobren dels empresaris, els empresaris guanyen gràcies als compradors atesos per el TREBALLADORS.
Hi d'haver protecció per els dos bàndols. Per el treballador i per l'empresari.

No es pot obligar a un treballador a fer més hores si ell no vol però recordeu que encara existeix l'acomiadament lliure (contracte de treball lliberal) i per tant es pot acomiador a qui es vulgui quant es vulgui.

Govern a fet lo que calia però encara poc. Per delicadesa. Però s'ha d'acabar la dictadura dels empresareis que obliguen als "esclaus".

Arribar a un acord passa per un consens entre empresaris, treballadors i sindicats amb Govern de mitjancer. Poder si que caldrà tornar a obrir els diumenges o fins i tot tenir els comerços oberts fins mitjanit però amb una bona protecció als treballadors.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada