divendres, 3 de setembre del 2010

Els diaris andorrans del dia 3 de setembre del 2010


Diari més.ad

Encuentra posposa dimitir per evitar ser víctima d'un complot


    * El número tres d'ApC admet haver mantingut converses impròpies amb una alumna menor
    * Nomen afirma que el parlamentari ha presentat la dimissió i que es farà efectiva molt aviat

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

02092010_encuentra
    Encuentra, poc abans de llegir la declaració a la seu de Renovació Democràtica a Escaldes, ahir al vespre. Foto: TONY LARA

Després d'un dia ple d'informacions entrecreuades, especulacions i rumors sobre un afer impropi entre ell i una alumna menor, el conseller general d'Andorra pel Canvi Òscar Encuentra va declinar dimitir, com a mínim fins a esbrinar si ha estat víctima d'una maniobra malintencionada. Encuentra va admetre haver mantingut converses "poc adequades" amb una alumna de 14 anys, fet que en un primer moment el va impulsar a valorar la seva dimissió com a parlamentari. Més tard, però, va decidir no dimitir davant la sospita que algú podria haver fet públics els fets amb l'objectiu d'abatre'l políticament i forçar la seva renúncia com a conseller general. Amb tot, la situació es va tornar a enterbolir a última hora de la nit quan, després de la reunió de l'executiva d'ApC, el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, va declarar que Encuentra havia proposat dimitir i que la renúncia es faria efectiva aviat.

"Em sorgeixen suficients dubtes per, tot i voler assumir les meves responsabilitats polítiques, posposar la meva dimissió fins a tenir elements que em facin estar segur de no ser objecte d'una voluntat malintencionada", va dir el número tres d'ApC en una declaració pública sense preguntes llegida ahir a dos quarts de nou del vespre a la seu de Renovació Democràtica a Escaldes. Segons es desprenia de les paraules d'Encuentra i d'altres membres de la plataforma que ahir van voler expressar el seu suport al conseller, alguna cosa estranya ha passat perquè un assumpte que el conseller donava per resolt fa unes setmanes hagi tornat ara a la superfície.

Encuentra va admetre que fa uns mesos va mantenir converses per Messenger amb una alumna menor que no eren "adequades pel que es pot esperar d'un educador". El número tres d'ApC, en la seva qualitat de professor, manté converses habituals per mitjans electrònics amb alumnes del centre juvenil i del Col.legi Sant Ermengol. Va ser el pare de l'alumna, una menor de 14 anys, qui es va posar en contacte amb Encuentra per manifestar-li el seu malestar pel contingut dels diàlegs que havia mantingut amb la seva filla. Segons va explicar Encuentra ahir, el professor i conseller es va disculpar i el pare es va "donar per satisfet" després de comunicar-ho també a l'escola. Des del col.legi es van iniciar les mesures oportunes i previstes per a aquests casos. Tot i que Encuentra no ho va precisar ahir, se suposa que es tracta de l'obertura d'algun tipus d'expedient o d'investigació interna.

Les sospites que hi pot haver alguna "voluntat malintencionada" van començar per a Encuentra dimarts passat, quan el Col.legi va rebre un requeriment notarial en què s'exigia la dimissió del professor. L'endemà, dimecres passat, va ser el president del Grup Parlamentari ApC, Eusebi Nomen, qui va rebre una còpia certificada de la transcripció de les converses d'Encuentra amb l'alumna que havien estat consignades en acta notarial. "Va ser en aquell moment quan vaig considerar la possibilitat de presentar la dimissió", va dir Encuentra. Els esdeveniment ocorreguts durant el dia d'ahir, però, van despertar sospites en el conseller, que ara vol "esbrinar" si hi ha algun tipus de complot.

CONTRADICCIÓ
La declaració d'Encuentra no acabava de coincidir amb les paraules de Nomen després de la reunió de l'Executiva. Si a quarts de nou, el número tres d'ApC posposava dimitir, a quarts d'onze --segons va informar l'ANA-- Nomen donava la dimissió per feta, pendent només de ser executada. Tot plegat fa preveure tensions al si d'ApC en els propers dies, ja que no tothom té tan clar que Encuentra acabi renunciant a ser conseller.

¿DELICTE?
Ni Encuentra ni cap dels presents a la roda de premsa d'ahir no van voler especificar de quin tipus de "voluntat malintencionada" es tractaria ni qui seria el seu autor. El que si van explicar alguns dels presents, aquells que havien pogut llegir la transcripció o n'havien tingut notícia, és que no consideraven que les converses fossin constitutives d'un delicte o d'una contravenció penal. Inadequades, sí, impròpies, també, reprovables, per descomptat, però no delictives. Com a mínim per a aquells que ahir feien pinya amb Encuentra.

El periòdic d'andorra

Trasbals al Consell
Encuentra dimitirà
El conseller general d’ApC plegarà en transcendir que tenia una relació inadequada i per escrit amb una menor

 
Toni Solanelles - Andorra la Vella - 02/09/2010


El conseller general d’Andorra pel Canvi (ApC) Òscar Encuentra té previst presentar la dimissió entre avui i dilluns com a molt tard, segons que va acordar anit l’executiva de la plataforma, després que hagi transcendit que el polític escaldenc i professor de religió al col·legi Sant Ermengol hauria mantingut una relació, per escrit, suposadament poc adequada amb una alumna menor.

La decisió, adoptada “per unanimitat” després que el mateix Encuentra l’oferís als companys segons que va explicar el president del grup parlamentari, Eusebi Nomen, va tancar un dia i mig de tenses reunions, canvis de parer, temor de conspiracions polítiques i un trasbals important, sobretot en la classe política. Carles Ensenyat hauria d’agafar el relleu del representant de Renovació Democràtica (RD), formació que va defensar l’honestedat d’un Encuentra que va reconèixer que “potser el llenguatge i alguns dels continguts” de les converses per Messenger que mantenia amb la noia, de catorze anys, “no són els adequats que es poden esperar d’un educador”.

El fet desllorigador
La repercussió política del comportament “personal i professional”, com va qualificar-lo Nomen, que en cap cas va entrar a valorar els fets pels quals Encuentra dimitiria, s’hauria disparat entre dimarts i dimecres. El pare de la menor, que ja havia anat a veure el professor personalment el juliol per demanar-li explicacions tal com va reconèixer Encuentra mateix en una declaració pública sense opció que els periodistes li fessin preguntes, va fer arribar a la direcció de l’escola i al president del grup d’ApC la transcripció de les converses. A partir d’aquí “s’inicien una sèrie de converses”, segons Nomen. Les més significatives serien dimecres a la nit en un conegut hotel d’Escaldes. Hi eren presents els consellers Eusebi Nomen i Josep Maria Bringué, i els membres d’RD que van avalar Encuentra: Ricard de Haro, Josep Tudel, Miquel Aleix i Ramon Canut. Després s’hi afegiria l’afectat i un germà seu. S’acorda la dimissió. Segons fonts de la plataforma, el conseller general és conscient que és el preu que ha de pagar per la seva actitud. Però no espera que els motius que el fan plegar transcendeixin. Però ahir al matí, la situació crema.
I les causes corren com la pólvora. I això porta el polític, en la declaració pública que va fer a la seu d’RD quan l’executiva d’ApC ja estava en marxa al seu mateix local de trobada, a assegurar que malgrat tenir la intenció de renunciar, “em sorgeixen suficients dubtes per tal, tot i voler assumir les meves responsabilitats polítiques, d’ajornar (la dimissió) fins a tenir suficients elements per tenir la seguretat de no ser objecte de cap actitud malintencionada”. A 3/4 de 9 de la nit d’ahir no hi havia, per tant, dimissió, i el president d’RD, Ricard de Haro, diu que “creiem en la seva honestedat com a persona i més encara com a polític”. També afirma que serien els primers a defenestrar-lo si hi hagués delicte.
Hores abans, a primera hora de la tarda, en la junta de presidents de grup parlamentari, la possibilitat que Encuentra dimitís va ser el tema estrella. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, assisteix a la reunió i com el síndic general, Josep Dallerès, no fa cap manifestació. A banda de les qüestions rutinàries, CR cedeix, “fent valer el fair play parlamentari”, tal com van destacar tant Nomen com el president reformista, Joan Gabriel, el conseller Joan Torres perquè ApC, en cas que la renúncia es faci efectiva no s’hagi de dissoldre com a grup. Solventat l’escull, i quedant clar segons Gabriel que si no hi havia dimissió aquest divendres la cessió quedava sense efecte, els contactes i les trucades no deixen de prosseguir. Encuentra vindria a explicar davant els periodistes quelcom similar al que havia dit la nit abans a membres del seu partit: que la conversa s’emmarca en la seva tasca pedagògica i d’apropament a la realitat dels joves amb qui treballa. Però veu una mena de mà negra en el fet que hagi transcendit un afer que al final ell mateix, alt per alt, fa públic.
Justament, davant l’executiva, Òscar Encuentra assegura que està disposat a dimitir. És més, considera que és el que toca. Però vol saber qui ha explicat més del compte. De Haro para un moment l’executiva per explicar que els seus assessors jurídics asseguren que el contingut de les converses no és delictiu. Les transcripcions són a disposició dels membres de l’executiva però, allí, ningú no les vol consultar perquè hi ha el compromís de la dimissió. “És un dia trist, molt trist per a ApC”, sentencia Nomen.

EL SANT ERMENGOL ESTUDIA ACOMIADAR-LO

El col·legi Sant Ermengol estudia si ha d’acomiadar Òscar Encuentra després que els fets hagin transcendit. Així ho va anunciar ahir el centre en un comunicat, que va assegurar que, des del moment d’estar informat sobre la qüestió, “està realitzant les actuacions necessàries per tal d’avaluar els fets i adoptar, si procedeix, les mesures escaients, respectant sempre l’honorabilitat de les persones involucrades i la presumpció d’innocència”. Així mateix, el centre va comunicar que el patronat del col·legi, que és qui ha d’adoptar les possibles mesures pel cas, “es reunirà en els propers dies, una vegada disposi de la informació necessària”. A més, l’escola no descarta mesures de forma immediata, “cautelarment i sempre que les circumstàncies ho exigeixin”.

CONVERSES QUE NO TOQUEN

Aquelles converses, via Messenger, i fins i tot amb l’ús suposat de la videocàmera en algunes ocasions, no eren normals. O almenys així ho van entendre els pares de la menor. L’ara adolescent no va poder amagar més la relació amb el profe. Feia uns dos anys que durava la cosa. Fins a 120 pàgines ocuparien les transcripcions, que es van fer davant de notari. El pare de la noia, de 14 anys, va optar per aquesta via. El notari. No volia denunciar els fets. Segons les fonts, creia que era la manera de protegir la seva filla. Res de declaracions davant la policia. Res de compareixences eventuals en institucions

Diari d'andorra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada