dimecres, 20 d’agost del 2014

Això és Andorra

LA TRIBUNA 
Barroeria de Martí en el ‘cas Pujol’ 

Un cap de Govern, per molta pressió que rebi, no es pot saltar la llei     
Eusebi Nomen Calvet - 18/08/2014 
Alguns legítims i honrats clients de la banca andorrana m’han fet arribar la seva angoixa davant de la precipitació i manca de rigor i de professionalitat amb què la banca i el Govern estarien actuant en el cas Pujol
El detonant d’aquesta angoixa va ser la publicació el 13 d’agost passat al Diari de la notícia La banca informa Govern que els Pujol tenien de 4 a 5 milions. En aquest excel·lent article, dos periodistes de referència del país informaven que el cap de Govern va fer públic el contingut de la seva reunió amb els representants de tots els bancs del país. En aquest article consta que un dels bancs va informar, verbalment, el cap de Govern que membres de la família Pujol tenien dipositats en diversos comptes entre 4 i 5 milions d’euros i que la resta de bancs van informar, verbalment, que els membres de la família Pujol no tenien cap quantitat dipositada als seus establiments. Tanmateix, segons consta en la notícia, el cap de Govern ha convocat la banca a una segona reunió, passat Meritxell, per lliurar la informació que el cap de Govern ha demanat als bancs per “establir la xifra exacta dels diners que la família de l’expresident de Generalitat tenia a Andor­ra”.     
Vagi per endavant que em congratulo que es comenci a destapar la vergonyosa xarxa de corrupció dels Pujol-Ferrusola. Vagi per endavant que desitjo que els qui hagin estat culpables dels suposats greus fets rebin les conseqüències que marca la llei. Però també vagi per endavant que un cap de Govern, per molta pressió que rebi, no es pot saltar la llei. Ho dic per raons ètiques, però també per raons pràc­tiques, atès que una actuació barroera del Govern que vulneri els drets dels Pujol podria posar en risc l’èxit de l’operació judicial. Entenc que la temptació de tirar pel dret és gran. Però el cap de Govern d’Andorra ha de respectar la llei en tot moment i el Govern ha de seguir escrupolosament els procediments establerts    
No he trobat cap llei que permeti al cap de Govern convocar tots els bancs al seu despatx per demanar tota la informació dels comptes d’una família, que els bancs donin verbalment aquesta informació al cap de Govern i que aquestes dades arribin finalment a la premsa.     
Destaco dos mecanismes que s’haurien activat en el cas Pujol. En primer lloc, el magistrat de l’Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz ha cursat una comissió rogatòria a Andorra per demanar moltes dades sobre els possibles comptes a nom de persones de la família Pu­jol i de societats controlades per membres d’aquesta família. La comissió rogatòria es fa dins d’una im­putació a Jordi Pujol Ferrusola i la seva esposa en una causa de presumpte blanqueig de capitals i delictes contra la hisenda pública. Una comissió rogatòria que seguirà un procediment amb totes les garanties per a totes les parts, que no té gens a veure amb la reunió del cap de Govern amb la banca i la seva posterior informació a la premsa.    
En segon lloc, segons informacions aparegudes en premsa, el 8 de maig del 2014 Espanya hauria presentat una sol·licitud prèvia d’in­formació fiscal a Andorra sobre uns moviments d’uns comptes de la família Pujol. Davant d’una sol­licitud prèvia d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, s’activen les disposicions de la nostra Llei 3/2009 i del corresponent acord bilateral amb Espanya. En aquest sentit, el Govern ha de respectar escrupolosament les disposicions de l’article 8 sobre el procediment de notificació i d’oposició, i totes les garanties que se’n deriven. Tanmateix, en tot moment, el Govern ha de respectar les disposicions de l’article 6 sobre confidencialitat, en el qual clarament s’estableixen les obligacions de confidencialitat sobre les dades obtingudes per part de totes les persones, autoritats i institucions. La reunió del cap de Govern amb tots els membres de la banca i la posterior filtració del contingut de la reunió a la premsa no serien accions compatibles amb les disposicions d’aquests articles 6 i 8 de la Llei 3/2009. Una barroera actuació que no deixa de posar en risc la feina judicial.      
La precipitació de Toni Martí seria deguda al fet que en aquests mo­ments està negociant amb Madrid la signatura del CDI. Toni Martí voldria anar a Madrid amb tota la informació sota el braç i canviar cro­mos. Mentre que el que hauria de fer seria un impecable intercanvi de dades respectant escrupolosament els procediments establerts per la llei. Aquesta actitud poruga, servil, de Toni Martí i la seva barroera estratègia de canvi de cromos amb Espanya al marge de la llei és el que crea una profunda angoixa a legítims clients de la banca, que esperen el respecte als mecanismes de seguretat i a les garanties d’un Estat de dret. 

Eusebi Nomen Calvet
http://www.diariandorra.ad/index.php?option=com_k2&id=35074&view=item&Itemid=445

Tags:

PUJOL,BANCS ANDORRANS,TRÀFICS,SECRET BANCARI,BLANQUEIX DE DINERS,SOCIETATS,ANDORRA,CATALUNYA

PUJOL,BANCS ANDORRANS,TRÀFICS,SECRET BANCARI,BLANQUEIX DE DINERS,SOCIETATS,ANDORRA,CATALUNYA

Referències : www.elmundo.es     www.abc.es   www.elconfidencial.es    www.diariandorra.as
                    www.bondia.ad       www.elperiodicdadorra.ad

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada