dissabte, 3 de setembre del 2011

La tribuna del Sr. Solanelles al Diari d'Andorra

*
Aquest matí al començar a llegir el diari m'ha cridat l'atenció un titular :  "En nom de la crisi" i que a sota deia : Estic trist.
En veure que estava signat per el Sr. Toni Solanelles (de Sant Joan de Vilatorrada, tocant Manresa), he cregut que ho estava degut a que el seu LLIGUE l'ha deixat. Error, no té rés a veure. O si, i descarrega ara la mala llet?.

Bé, per una vegada, encara que les formes tenen que desitjar, escriu lo que molta gent pensa i no diu en veu alta. L'ipocresía, falsedats i prestanoms estan en el centre dels anomenats negocis andorrans.

Avui, Sr. Solanelles, encara que Vostè és un borde i també escriu lo que vol escurçant o ampliant irònicament els esdeveniments de la manera que l'hi sembla i amb molta ironía, avui es mereix una medalla. Si Senyor.

Ja sap, oi,  que al grup dels que el volen fora s'hi ha adjuntat més gent?


la tribuna al Diari d'Andorra

per Toni Solanelles Mollar - 03/09/2011

Estic trist. Molt. De fet, estic enutjat. Res. Sense manies: estic molt emprenyat. Acabo de parlar amb un empresari d’aquells que es creuen que sense ells la resta no tindríem raó de ser.
Que pot tenir una part de raó. Però només una part. M’ha fet enfadar, aquest empresari. Com també em treuen de polleguera certs treballadors. Assalariats, se’n diu més formalment, sembla. Certament, jo tinc un problema: m’agrada la meva feina i m’hi solc dedicar en cos i ànima. I, de moment, el meu empresari no m’ha fet gaire la guitza. La crisi es nota. Sí. Però en nom de la crisi no s’hi val tot. Ni parlar-ne. I aquests dies s’han enfilat fins a la superfície, fins a l’escena pública, més d’un i de dos conflictes laborals. N’hi ha. Molts. Massa. Els que sabem, els que transcendeixen, només són la punta de   l’iceberg. Petits exemples d’un moment duríssim. Per als empresaris. Sí. I per als assalariats. Per a la societat que construïm entre tots. Fa deu anys. Vint. I també avui.
Per això no tolero a l’empresari que tinc a l’altra banda del fil telefònic que acusi de lladres els treballadors que durant molts anys li han fet guanyar duros a cabassos. Certament, els obrers també s’han folrat. I s’han comprat un Mercedes quan potser haurien d’haver optat només per un Seat. Avui, els uns i els altres s’estiren de les orelles. Però no vull tornar a sentir que els portuguesos són dolents. Que jo no els conec perquè no hi he treballat, m’assevera. I que, de fet, no els suporta. Ni als negres ni als moros ni als portuguesos. Ho diu textualment. I ho diu ara que la crisi l’ha dut a deixar de pagar els salaris als treballadors. Ara que l’han demandat. Segurament n’hi ha algun, d’aquests empleats, que s’ha fet l’orni durant les jornades laborals. Segur. Però ara que l’han demandat són els mateixos homes vinguts de Portugal que el dia que treballaven sense parar i li van fer créixer el negoci. Sense ell, l’empresari, no hi hauria empresa. Sense ells, els treballadors, però, tampoc no hauria tingut sentit l’empresari. Ara odia. Però agafarà, diu, operaris d’on sia perquè als andorrans no els agrada treballar. Una altra perla. I es queda tan ample. I ho afirma després de vanagloriar-se de ser del país. De tenir el passaport. El passaport que va aconseguir per residència i perquè llavors li interessava. I que ara defensa amb un catanyol mediocre i molt males maneres.
Em sento decebut. Corprès. Fins i tot emocionalment malament quan m’atanso a Canillo i em barrejo amb aquells que treballen en les obres de construcció de l’aparcament del Prat del Riu. Només el temps s’encarregarà de dir si la decisió d’aixecar una infraestructura que avui em sembla prescindible va ser un encert de la tossuderia del cònsol Casadevall. O tindran raó aquelles integrants de la majoria comunal que van advertir que potser... Això no toca. No és el tema. I tampoc no és cap responsable ni de Treballs Públics La Coma ni de Construccions Recons qui odia els negres o els moros, que em va dir aquell. Però la problemàtica de Prat del Riu també m’entristeix. I m’exemplifica un altre fet menyspreable. I m’enutja encara més quan veus venir de tres hores lluny els empresaris de gustos refinats, cotxe de superluxe i apartament a la platja (sempre en nom d’altres per si fos el cas) que volen fer-te passar per imbècil. Per torracollons. O per fill de mala mare perquè et presentes davant seu i els demanes què coi passa. Ells s’embalen. I tu els mires i els recordes si no era previsible que les aliances entre aliats que juguen a ser com més llestos millor acaben malament. I quan et neguen l’evidència i repasses el registre de societats (a Andorra, a Espanya) resulta que n’hi ha molts que sempre són els mateixos. Que fan i desfan empreses. Que tanquen i obren barraques. Que paguen aquí i deixen de pagar allà. Hi ha treballadors bar­ruts. Molts. Però hi ha empresaris que ho són per obra i gràcia d’un creixement econòmic irreal, insostenible i que ara s’ha esfumat. De cop.
I hi ha una crisi i sembla que n’hi ha uns quants (de tots colors, de totes bandes) que obliden que han estat vivint de barra lliure i mai no s’han preocupat de fer un raconet. O de gestionar amb cara i ulls. Potser, segurament, perquè ni eren empresaris ni eren gestors. Eren (suposadament, sempre suposadament) una altra cosa que el dia que la Justícia comenci a atrevir-se a qualificar amb el nom de la cosa es deixarà de banda la hipocresia. I la por. Sobretot la por. I sorgiran veus sense mor­rió que parlaran de negocis tèrbols i amistats perilloses. Aquelles que uns quants volen amagar sota l’estora d’una crisi que ningú no pot oblidar que ho és de tots i per a tots. I que només entre tots es pot encarar. Vèncer. Derrotar. Ja se sigui d’Andorra, d’Espanya, de França o de Portugal. Del Mar­roc, de Nova Zelanda o del Senegal. Construir costa molt. Per a destruir, a voltes, només cal posar l’empresa a nom de la cosina. Per si la crisi. A la merda, la crisi!


5 comentaris:

  1. Comentaris sobre l´empresa que l´hi paga el sou .
    http://rafabatallitas.blogspot.com/2010/06/el-diari-dandorra-huele-muerto.html

    ... Pues eso es lo que pasa en Andorra con el Diari d'Andorra, que toda la vida ha ido de crack, se ha reido de los demás medios de comunicación, los ha vacilado y se ha mostrado prepotente hasta el hastío general, y hoy, después de toda la inestabilidad que dicen sus jefes que tienen los demás, son ellos los que tiemblan. Esta semana hemos sabido que seis trabajadores van a la calle, y que en septiembre veremos si hay más sorpresas. Mientras, los de El Periòdic d'Andorra, además de los de otras cabeceras como el Més Andorra y BonDia, esperamos en la cima con un zumito en la mano y echándonos unas risas a su costa, esperando que el maquinón aparezca haciendo ruidos de oxidado y oliendo a muerto por aquella última curva. Lástima que, como siempre, los mandamases sigan vivitos y coleando, y sean los pobres currantes de la pluma y la cámara de fotos los que sufran las consecuencias de tanta chulería y tanta vomitera. ...

    Para leer más sobre este tipo de gente, enlazo el siguiente artículo que pupliqué en este blog, "La agencia EFE, Andorra y la tomadura de pelo": http://rafabatallitas.blogspot.com/2010/01/la-agencia-efe-andorra-y-la-tomadura-de.html
    ... Ese mismo día, si no recuerdo mal, una foto-pixel de la ceremonia salió en portada sin respeto a la profesión ni a sus lectores, que tenían que interpretar, con una lupa en la mano derecha y el teléfono de su oftalmólogo en la izquierda, una bandera y una expedición representando a Andorra entre un cuadrado de dos por dos centímetros insertado, ¡ojo!, dentro de otra foto. Habemus cagada.

    Mientras estas cosas suceden y el tiempo pasa, ellos se divierten utilizando fotos del Rally Dakar en el que el piloto francés Cyril Despres, que vive en Andorra, gana su tercer título, y ni cortos ni perezosos de nuevo ilustran una portada con foto de agencia a la que no dan ni las gracias, y por supuesto de cara al lector con una imagen que ha salido del limbo. ...

    ResponElimina
  2. Vaja cagada que estas a punt de fer Alegria!!!




    Butlletí en format Acrobat:



    Número publicació:

    053





    Any publicació:

    23





    Data document:

    17/08/2011







    Organisme:


    11. Registre Civil




    Sumari:


    Edicte del 17-8-2011 pel qual s’anuncien les proclames del matrimoni civil que s’ha de celebrar entre els Srs Josep Ricard Poy Hervas i Alegria Holthoefer Margalef.

    ___________________________________________





    Edicte
    Mercè Coll Blecua, registradora de l’Estat Civil del Principat d’Andorra

    Faig saber

    Que al Registre Civil es formalitza expedient previ a la celebració del matrimoni civil, a Andorra la Vella, entre:

    Josep Ricard Poy Hervas, fill de José i de Maria Sagrario, solter, nascut a Barcelona, Espanya, el dia 22 de juny de 1969, de nacionalitat espanyola, amb passaport núm. XD077378, resident a Encamp, amb domicili a l’avinguda de la Bartra, edifici Valira Nova, bloc A, 4-1, i,

    Alegria Holthoefer Margalef, filla de Javier i de Maria Pilar, soltera, nascuda a Reus, Tarragona, Espanya, el dia 13 de febrer de 1976, de nacionalitat andorrana, amb passaport núm. 32921, resident a Aixirivall, Sant Julià de Lòria, amb domicili a l’urbanització Roc dels Esquirols.

    Fet que es fa públic a fi que les persones interessades puguin comparèixer al Registre Civil, per manifestar les eventuals denúncies d’impediments o oposicions que creguin convenients dins del termini dels deu dies hàbils posteriors a la data de publicació d’aquest edicte.

    Andorra la Vella, 17 d’agost de 2011

    Mercè Coll Blecua

    Registradora titular de l’Estat Civil

    ResponElimina
  3. El lligue era la subsíndica bonell de Canillo que en veure lo boig que esta´el tio l´hi ha donat una patada al cul!

    ResponElimina
  4. Del director del diaret...
    Entre varies coses per telefon, mira que li he escrit al germà de la "nuvia" del Ricard Poy.. t'ho juro que es veritat!!

    Jordi


    ei Joan! avui m'he enterat que el ricard poy es va liar l'altre dia amb una xavala de 21 anys,. Tota la redacció del Diari d'Andorra ho sap. No conec a la teva germana però té un nul futur amb ell i patirà molt. Em sap molt de greu!!!

    ResponElimina
  5. això del lio del Ricard Poy es veritat. La noia te 20 anys i està de recepcionista al Diari. Tothom tracta de cornuda a la futura "esposa-victima" del Ricard Poy

    ResponElimina