Encuentra fa efectiva la renúncia entre insinuacions de conxorxa
- "Que cadascú vegi a qui beneficia la meva dimissió i en tregui conclusions", afirma
- Nomen dóna per tancat un afer que considera de caire estrictament personal i professional
ANDORRA LA VELLA
- Encuentra, De Haro i Nomen es troben a la porta de la Casa del Benefici, ahir al migdia. Foto: ANA / A. R.
Poc després de la una del migdia Encuentra va acudir a la Casa del Benefici acompanyat del president de Renovació Democràtica, Ricard de Haro. Hores abans, en declaracions a l'ANA, el dimissionari havia declarat que la reunió de l'executiva d'ApC de dijous a la nit havia servit per "clarificar que hi ha hagut una voluntat malintencionada per fer-me fora del Consell General". Amb tot, tanmateix, l'exconseller no va voler passar de les insinuacions i es va limitar a assenyalar: "Que cadascú vegi a qui beneficia la meva dimissió i en tregui les seves pròpies conclusions". El fins ahir número tres d'ApC va explicar que es tracta d'"un fet completament professional, i que estava seguint el seu curs perquè la direcció del col.legi (Sant Ermengol) estava prenent les mesures escaients, ha passat a la política amb la voluntat clara que jo dimiteixi del Consell".
Nomen no va voler valorar les insinuacions d'Encuentra i va donar el cas per tancat: "entenc que Encuentra està passant per un moment molt dur". Pel líder d'ApC, l'afer és un "capítol de l'àmbit personal i professional del senyor Encuentra" i si el cas ha sortit a la llum pública és per la dimensió política del fins ahir conseller, però no pels actes en si. Segons va explicar Nomen ahir, va ser el pare de la menor qui va fer arribar al Grup Parlamentari d'ApC el contingut de les converses que Encuentra va mantenir amb la seva filla per Messenger: "Em va fer saber que hi havia una còpia per a nosaltres a la notaria". En ser preguntat sobre les intencions del pare de la menor, Nomen va explicar que li va enviar en tant que "responsable del grup del qual forma part el senyor Encuentra" i també per fer-li saber que "ho posaria en coneixement de qui calgués".
"UNANIMITAT" A APC
El líder d'ApC va voler esvair dubtes sobre possibles discrepàncies o confusions al voltant de la necessitat que Encuentra renunciés a la seva acta de conseller. Nomen va assegurar que la decisió sobre la dimissió del parlamentari es va prendre dijous a la nit "per unanimitat" a l'executiva de la plataforma. El president del Grup Parlamentari va declarar que res no canviaria en la manera de funcionar d'ApC i que les relacions amb Renovació Democràtica --partit del qual forma part Encuentra-- continuaran com fins ara. "A ApC sempre hem actuat per consens i no s'ha votat mai", va assegurar, per després afegir que "no hi ha cap trencadissa" al si de la plataforma.
CONFUSIÓ A CR
Mentre Ensenyat no jura el càrrec de conseller --cosa que no tindrà lloc fins a la propera sessió ordinària del Consell General, el dia 22--, ApC podrà mantenir el grup parlamentari propi gràcies a la cessió temporal d'un conseller reformista, el canillenc Joan Torres. La cessió de Torres, que ja es va anunciar dijous, va provocar ahir certa confusió al si de CR. Els reformistes havien pres la decisió de cedir un conseller sempre que es produís la dimissió d'Encuentra, pensant que aquesta dimissió tindria lloc el mateix dijous --tal com inicialment estava previst. En vistes que la dimissió no es produïa, però, l'oferiment va ser retirat ahir al matí. Finalment, la cessió de Torres es va acabar confirmant i ApC no perdrà el grup propi, una "cortesia" que Nomen va agrair ahir als reformistes. De fet, ApC disposa de grup propi gràcies a la cessió --també de manera temporal-- del conseller socialdemòcrata Jordi Font durant els primers mesos de la legislatura actual.
CONVERSES "POC ADEQUADES"
Tot i les insinuacions, tant Encuentra con Nomen van coincidir a assenyalar que la voluntat de dimitir provenia del conseller i que es fonamentava en les converses per Messenger "poc adequades" que aquest havia mantingut amb una alumna menor de 14 anys. "Assumeixo les meves responsabilitats per una errada de caire professional i, per tant, sóc conscient que no puc continuar com a conseller general", va afirmar. iandreu@andorra.elperiodico.com
La policia porta a la fiscalia les converses d’Encuentra
La policia ha posat en coneixement del ministeri públic les converses a través del ‘messenger’ amb la menor perquè decideixi si actua o no
Encuentra i de Haro, que van reunir-se amb Nomen.
La policia va posar divendres en coneixement de la fiscalia l’afer Òscar Encuentra per les converses que va mantenir per xat amb una menor del col·legi Sant Ermengol. La direcció del cos hauria decidit que el cas ha de passar a mans del ministeri públic perquè decideixi si hi ha o no indicis de delictes en les accions del professor de religió i fins ahir conseller general.
Serà ara la fiscalia qui haurà d’analitzar els 120 folis que consten en un acta notarial i on es recullen les converses per Internet entre Encuentra i la menor per decidir si tira o no endavant una investigació.
Diferents fonts van explicar ahir que com a mínim hi havia un policia de l’àrea d’investigació que estava al cas de la situació, ja que hauria parlat amb el pare. Sembla, però, que en actuar en qualitat d’amic de la família es va limitar a aconsellar com procedir i no va trametre a la fiscalia els indicis de què disposava. Es desconeix si havia comunicat a la direcció del cos els fets. Dijous, però, en començar a córrer al matí la possible dimissió del conseller d’Andorra pel Canvi per aquest afer la situació va canviar i els fets van ser comunicats al ministeri públic. D’altres fonts properes al cas indiquen que els 120 folis s’han analitzat per vies jurídiques i que, en principi, els advocats no han considerat que puguin existir indicis constitutius de delicte. Tant Andorra pel Canvi com Renovació Democràtica, força a la qual està adscrit Encuentra, haurien fet consultes per conèixer si legalment existia un problema i la resposta en tots dos casos exonera el parlamentari de qualsevol problema legal. Aquestes fonts indiquen que el problema queda circumscrit a unes expressions poc adequades entre un educador i una alumna, dubtoses en l’àmbit professional però no en el legal.
D’altra banda, ahir, ni el col·legi Sant Ermengol ni l’Associació de pares del centre van fer comentaris sobre el cas. S’espera que els pròxims dies tingui lloc una reunió per avaluar la situació i decidir si es prenen mesures o no en l’àmbit professional.
"RECONEC EL MEU ERROR, PERÒ HI HA HAGUT MALA FE"
Pocs minuts després de la dimissió, l’exconseller d’Andorra pel Canvi Òscar Encuentra va declarar que abandonava el càrrec al Consell tot reconeixent que havia comès un error, però deixant clar que algú l’havia fet transcendir amb mala intenció. Així, Encuentra va declarar que “tinc molt clar que ha estat una incorrecció, i que he fet servir paraules inadequades en aquestes converses”, en referència amb els missatges que intercanviava a través de messenger amb la menor. Tot i així, Encuentra va reiterar que “tinc el convenciment que hi ha hagut mala fe, en el sentit polític, per part d’algú”, tot i que no va voler manifestar a qui es referia. El conseller va argumentar que “volia fer servir un llenguatge juvenil, però és inapropiat per a un educador i me’n faig responsable”. Així mateix, va posar en relleu que “em vaig deixar emportar pel paper que feia, i sóc conscient que no ho hauria d’haver fet”. Així mateix, l’exconseller va aprofitar per esvair dubtes i aclarir que “en cap moment l’afer ha sortit de l’intercanvi de missatges escrits a través de messenger”. També va ressaltar que comprèn perfectament la reacció de les persones de l’entorn de l’escola on Encuentra treballa com a professor, ja que “la societat està molt sensibilitzada amb aquest tema i ho entenc”, i al mateix temps va ressaltar que “acceptaré qualsevol decisió que prengui el patronat de l’escola”.
D’altra banda, minuts després de la compareixença de Nomen i Bringué, Encuentra va emetre un comunicat en el qual va explicar que marxava sense haver “aclarit tots els dubtes que tenia, però he volgut prioritzar el deure de respecte envers el Consell General”. Així, prenia la decisió de “no posposar més la meva renúncia”, que era el que en principi va anunciar dijous al vespre a la seu del partit on milita, Renovació Democràtica. Encuentra va reiterar que en tot moment ha volgut mostrar una conducta de “sinceritat, honestedat i responsabilitat”, i va agrair el suport que li mostren alguns ciutadans “en uns moments difícils”.
NOMEN AFIRMA QUE L'"AFER ENCUENTRA" NO HA GENERAT "CAP TRENCADISSA" A ApC
“No hi ha hagut cap trencadissa ni res”, va assegurar ahir el president del grup parlamentari i líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen. Tampoc la baixa d’Òscar Encuentra i la incorporació de Carles Enseñat hauria de comportar cap canvi en la línia política i de treball de la plataforma, si es té en compte el parer del cap visible de la formació. De moment, l’afer Encuentra no tindrà repercussions. Però això no vol dir que no n’hi hagi més endavant. La presència d’Òscar Encuentra al Consell donava una força a Renovació Democràtica (RD) –i de retruc a Segle 21– que ara no tindrà. I que aquests dos partits hauran d’avaluar com poden tornar a recuperar. Sia com vulgui, Nomen va dir que “Andorra pel Canvi, amb aquesta acció d’Òscar Encuentra –la dimissió– dóna per tancat aquest capítol”.
Eusebi Nomen, acompanyat de Josep Maria Bringué, va informar ahir a la tarda, en seu parlamentària, de la dimissió anunciada pel propi líder d’ApC la nit abans d’Encuentra. I va explicar que no serà efectiva fins que es ratifiqui, dilluns, davant de Sindicatura. A partir d’aquí es faran els tràmits escaients, i el quart de la llista de la plataforma, Carles Enseñat, accedirà a l’arca parlamentària i, “per lògica”, segons Nomen, assumirà totes les responsabilitats que fins ara tenia el conseller dimissionari. El president del grup parlamentari d’ApC, després de reiterar l’agraïment a CR –i abans al PS– per la seva “comprensió i solidaritat” en cedir un conseller perquè, primer, es pogués constituir el grup parlamentari i, ara, no s’hagi de dissoldre, va garantir que la tasca parlamentària del grup “pot continuar el seu camí” i que el relleu de persones no ha d’afectar ni “les dinàmiques de consens” internes en la plataforma ni qüestions com ara la negociació del pressupost o l’elaboració d’una proposició de llei juntament amb el PS per modificar la normativa sociolaboral.
Moment dur
Nomen va “agrair” a Encuentra que hagués presentat la dimissió. I després d’assegurar que l’exconseller “està passant un moment molt dur davant del qual tots hem intentat portar les coses de la millor manera possible”, va reiterar que l’afer “no és d’origen polític” i, en canvi, sí de l’àmbit personal i professional del conseller dimissionari que, va recordar el líder d’ApC, hauria admès que ni com a docent ni com a polític no havia estat encertat. Eusebi Nomen va reiterar que va ser el pare de la menor implicada en el cas qui va posar el fet en el seu coneixement a través d’una acta notarial i va assegurar que la formació no té cap intenció de dur a terme cap altra acció. “Correspon a altres institucions ara que és prou públic” iniciar qualsevol investigació eventual.
Més enllà d’ApC, els principals dirigents de dues de les formacions que la integren, RD i Segle 21, van decidir donar-se el cap de setmana de treva i, dilluns, estudiar el nou escenari. De moment no es preveu la sortida de la plataforma, encara que fonts dels partits van assegurar que si ja fins ara la relació s’havia debilitat i es pretenia formar una sola formació d’àmbit nacional –amb la inclusió d’alguns membres i simpatitzants d’Andorra la Vella– que s’integrés a ApC, l’afer Encuentra podria accelerar aquest procés i, alhora, alterar els vincles amb la plataforma. Sortir-ne.
Diferents fonts van explicar ahir que com a mínim hi havia un policia de l’àrea d’investigació que estava al cas de la situació, ja que hauria parlat amb el pare. Sembla, però, que en actuar en qualitat d’amic de la família es va limitar a aconsellar com procedir i no va trametre a la fiscalia els indicis de què disposava. Es desconeix si havia comunicat a la direcció del cos els fets. Dijous, però, en començar a córrer al matí la possible dimissió del conseller d’Andorra pel Canvi per aquest afer la situació va canviar i els fets van ser comunicats al ministeri públic. D’altres fonts properes al cas indiquen que els 120 folis s’han analitzat per vies jurídiques i que, en principi, els advocats no han considerat que puguin existir indicis constitutius de delicte. Tant Andorra pel Canvi com Renovació Democràtica, força a la qual està adscrit Encuentra, haurien fet consultes per conèixer si legalment existia un problema i la resposta en tots dos casos exonera el parlamentari de qualsevol problema legal. Aquestes fonts indiquen que el problema queda circumscrit a unes expressions poc adequades entre un educador i una alumna, dubtoses en l’àmbit professional però no en el legal.
D’altra banda, ahir, ni el col·legi Sant Ermengol ni l’Associació de pares del centre van fer comentaris sobre el cas. S’espera que els pròxims dies tingui lloc una reunió per avaluar la situació i decidir si es prenen mesures o no en l’àmbit professional.
"RECONEC EL MEU ERROR, PERÒ HI HA HAGUT MALA FE"
Pocs minuts després de la dimissió, l’exconseller d’Andorra pel Canvi Òscar Encuentra va declarar que abandonava el càrrec al Consell tot reconeixent que havia comès un error, però deixant clar que algú l’havia fet transcendir amb mala intenció. Així, Encuentra va declarar que “tinc molt clar que ha estat una incorrecció, i que he fet servir paraules inadequades en aquestes converses”, en referència amb els missatges que intercanviava a través de messenger amb la menor. Tot i així, Encuentra va reiterar que “tinc el convenciment que hi ha hagut mala fe, en el sentit polític, per part d’algú”, tot i que no va voler manifestar a qui es referia. El conseller va argumentar que “volia fer servir un llenguatge juvenil, però és inapropiat per a un educador i me’n faig responsable”. Així mateix, va posar en relleu que “em vaig deixar emportar pel paper que feia, i sóc conscient que no ho hauria d’haver fet”. Així mateix, l’exconseller va aprofitar per esvair dubtes i aclarir que “en cap moment l’afer ha sortit de l’intercanvi de missatges escrits a través de messenger”. També va ressaltar que comprèn perfectament la reacció de les persones de l’entorn de l’escola on Encuentra treballa com a professor, ja que “la societat està molt sensibilitzada amb aquest tema i ho entenc”, i al mateix temps va ressaltar que “acceptaré qualsevol decisió que prengui el patronat de l’escola”.
D’altra banda, minuts després de la compareixença de Nomen i Bringué, Encuentra va emetre un comunicat en el qual va explicar que marxava sense haver “aclarit tots els dubtes que tenia, però he volgut prioritzar el deure de respecte envers el Consell General”. Així, prenia la decisió de “no posposar més la meva renúncia”, que era el que en principi va anunciar dijous al vespre a la seu del partit on milita, Renovació Democràtica. Encuentra va reiterar que en tot moment ha volgut mostrar una conducta de “sinceritat, honestedat i responsabilitat”, i va agrair el suport que li mostren alguns ciutadans “en uns moments difícils”.
NOMEN AFIRMA QUE L'"AFER ENCUENTRA" NO HA GENERAT "CAP TRENCADISSA" A ApC
“No hi ha hagut cap trencadissa ni res”, va assegurar ahir el president del grup parlamentari i líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen. Tampoc la baixa d’Òscar Encuentra i la incorporació de Carles Enseñat hauria de comportar cap canvi en la línia política i de treball de la plataforma, si es té en compte el parer del cap visible de la formació. De moment, l’afer Encuentra no tindrà repercussions. Però això no vol dir que no n’hi hagi més endavant. La presència d’Òscar Encuentra al Consell donava una força a Renovació Democràtica (RD) –i de retruc a Segle 21– que ara no tindrà. I que aquests dos partits hauran d’avaluar com poden tornar a recuperar. Sia com vulgui, Nomen va dir que “Andorra pel Canvi, amb aquesta acció d’Òscar Encuentra –la dimissió– dóna per tancat aquest capítol”.
Eusebi Nomen, acompanyat de Josep Maria Bringué, va informar ahir a la tarda, en seu parlamentària, de la dimissió anunciada pel propi líder d’ApC la nit abans d’Encuentra. I va explicar que no serà efectiva fins que es ratifiqui, dilluns, davant de Sindicatura. A partir d’aquí es faran els tràmits escaients, i el quart de la llista de la plataforma, Carles Enseñat, accedirà a l’arca parlamentària i, “per lògica”, segons Nomen, assumirà totes les responsabilitats que fins ara tenia el conseller dimissionari. El president del grup parlamentari d’ApC, després de reiterar l’agraïment a CR –i abans al PS– per la seva “comprensió i solidaritat” en cedir un conseller perquè, primer, es pogués constituir el grup parlamentari i, ara, no s’hagi de dissoldre, va garantir que la tasca parlamentària del grup “pot continuar el seu camí” i que el relleu de persones no ha d’afectar ni “les dinàmiques de consens” internes en la plataforma ni qüestions com ara la negociació del pressupost o l’elaboració d’una proposició de llei juntament amb el PS per modificar la normativa sociolaboral.
Moment dur
Nomen va “agrair” a Encuentra que hagués presentat la dimissió. I després d’assegurar que l’exconseller “està passant un moment molt dur davant del qual tots hem intentat portar les coses de la millor manera possible”, va reiterar que l’afer “no és d’origen polític” i, en canvi, sí de l’àmbit personal i professional del conseller dimissionari que, va recordar el líder d’ApC, hauria admès que ni com a docent ni com a polític no havia estat encertat. Eusebi Nomen va reiterar que va ser el pare de la menor implicada en el cas qui va posar el fet en el seu coneixement a través d’una acta notarial i va assegurar que la formació no té cap intenció de dur a terme cap altra acció. “Correspon a altres institucions ara que és prou públic” iniciar qualsevol investigació eventual.
Més enllà d’ApC, els principals dirigents de dues de les formacions que la integren, RD i Segle 21, van decidir donar-se el cap de setmana de treva i, dilluns, estudiar el nou escenari. De moment no es preveu la sortida de la plataforma, encara que fonts dels partits van assegurar que si ja fins ara la relació s’havia debilitat i es pretenia formar una sola formació d’àmbit nacional –amb la inclusió d’alguns membres i simpatitzants d’Andorra la Vella– que s’integrés a ApC, l’afer Encuentra podria accelerar aquest procés i, alhora, alterar els vincles amb la plataforma. Sortir-ne.
Andorrans us necessitem! Simulador Econòmic-Militar i Polític basat en la Vida real gratuït i per internet, eRepublik! Uneix-te al nostre Partit (Esquerra Independentista i aconseguim la independència de Catalunya al joc! almenys mentre no tinguem la real i si SOU prous (IPs) potser crearan el país Andorrà!!!) Enllaç al joc: http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal
ResponElimina